Neoen ja Prokon aloittavat Björklidenin tuulipuiston rakentamisen Suomessa

2.8.2022

Neoenin ja Prokonin yhteisesti omistaman Björklidenin tuulipuiston rakentaminen on käynnistynyt. Tuulipuiston kapasiteetti on 40,4 MW, ja sen on tarkoitus aloittaa toiminta täydellä teholla alkuvuodesta 2024. Hanketta tukee Equinixin kanssa tehty 10 vuoden sähkönostosopimus (PPA), joka kattaa 85 prosenttia tuotetusta energiasta.

Björkliden on Neoenin kolmas tuulivoimapuisto Suomessa. Se nostaa yhtiön käytössä tai rakenteilla olevan tuulivoima- ja varastointikapasiteetin Suomessa yli 550 megawattiin.

Neoen on yksi maailman johtavista yksinomaan uusiutuvan energian tuottajista ja Prokon, merkittävä uusiutuviin keskittyvä energiaosuuskunta. Ne ovat antaneet tuulivoimalatoimittaja Nordexille ja urakoitsijana toimivalle Keski-Suomen Betonirakenne Oy:lle ilmoituksen Björklidenin tuulipuiston rakennustöiden aloittamisesta. Närpiöön läntisellä Pohjanmaalla rakentuva tuulipuisto koostuu seitsemästä Nordexin tuulivoimalasta, joiden yhteenlaskettu teho on 40,4 MW. Se liitetään Brännasin sähköasemaan 7 kilometrin pituisella 110 kilovoltin maakaapelilla. Tuulipuiston on määrä aloittaa toiminta täydellä teholla vuoden 2024 toisella neljänneksellä.

Neoen omistaa hankkeesta 80 prosentin osuuden, loput 20 prosenttia omistaa Prokon, joka on toinen hankkeen kehittäjistä Neoenin ohella. Tuulipuisto sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Hedetin tuulipuistosta (81 MW, otettu käyttöön vuoden 2020 alussa), joka sekin on Neoenin ja Prokonin yhteisesti omistama ja liitetty Brännasin sähköasemaan. Björkliden ja rakenteilla oleva Mutkalammin 404 MW:n tuulipuisto sekä Yllikkälä Power Reserve (30 MW / 30 MWh), ensimmäinen Suomen sähköverkkoon liitetty itsenäinen suurtehoakkuvarasto, vahvistavat Neoenin asemaa yhtenä maan johtavista ja nopeimmin kasvavista uusiutuvan energian tuottajista, jolla on Suomessa yli 550 MW kapasiteettia toiminnassa tai rakenteilla.