Nokia Arenalla ovista kuljetaan kännykällä

10.12.2021

Tampereen uudella Nokia Arenalla kulunhallinta on maailman nykyaikaisinta. Kulunhallinta on yhdistetty areenan työvuoroihin ja logistiikkaan. Avaimina käytetään mobiililaitteita ja rannekkeita. Maan suurimmalle monitoimiareenalle keskeistä on myös nopea poistuminen hätätilanteessa. Ratkaisut areenalle on toimittanut Abloy Oy.

- Nokia Arena on osuva esimerkki turvallisuuden trendeistä, jossa kulkuoikeudet ovat muuttumassa digitaalisiksi ja oviympäristöt kosketusvapaiksi. Tässä kehityksessä esimerkiksi henkilöstön, tilan ja kulun hallinnassa käytettävät eri järjestelmät yhdistyvät ja jakavat keskenään tietoa toiminnan ja turvallisuuden tehostamiseksi. Järjestelmien ohjelmointirajapintojen (API, application programming interface) kautta jaettavan datan hyödyntämisestä, API-taloudesta on viime vuonna ollut paljon puhetta, Abloyn myynti- ja markkinointijohtaja Jari Perälä sanoo.

Areenalla ovet avataan älylaitteilla ja rannekkeilla olevilla kulkuluvilla. Käytössä on myös elektromekaanisia avaimia.

- Olemme ottaneet monipuolisesti käyttöön erilaisia avaimia. Kulkulupa voidaan myöntää älylaitteeseen, jolloin ovi aukeaa kännykän tai älykellon avulla käden käänteessä. Näin esimerkiksi jääkentällä treenaavaan joukkueen ei tarvitse huolehtia avaimien hukkumisesta tai palautumisesta oikeaan paikkaan, kun kulkuoikeudet päättyvät kenttävuoronkin päättyessä. Kulkulupaa myönnettäessä voidaan myös määritellä, missä tiloissa pääsee kulkemaan ja missä ei, kertoo Nokia Arenan kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Jani Helenius.

15 000-henkisen yleisön ohjaaminen turvaan mahdollisissa hätätilanteissa on tapahtumakeskukselle keskeistä. Siksi Nokia Arenan ovien lukot on yhdistetty paloturvajärjestelmään. Areenan sujuva evakuointi varmistetaan myös avauspuomeilla. Kaikki asiakastiloihin liittyvät ovet ja poistumisreitit on varustettu avauspuomeilla, jotta ovet aukeavat tarvittaessa nopeasti ja helposti.

- Rakennusvaiheen simulaatioissa on todettu, että areenan permantotasolta saadaan 4 500 ihmistä ohjattua pois alle kahdeksassa minuutissa. Koko areena saadaan vastaavasti tyhjennettyä optimaalisessa tilanteessa noin 15–20 minuutissa. Tämä ei onnistuisi ilman toimivia avausmekanismeja poistumisreiteillä, Jani Helenius kertoo.

Katso videolta, miten Nokia Arenan ovet aukeavat älypuhelimella.