Nuoret suosivat julkisia latauspisteitä

18.3.2024

Suomessa on enemmän sähköautoja kuin koskaan. Traficomin mukaan vuonna 2023 sähköautojen ensirekisteröinnit kasvoivat yli 100 prosenttia. Caruna toteutti maaliskuussa 2024 kyselyn suomalaisten sähköautoilijoiden kokemuksista. Kyselyn tulosten mukaan nuoret suosivat julkisia latauspisteitä. Sähköautoilun talvihaasteet ovat hidas lataus ja kantaman epävarmuus.

Carunan kyselyn mukaan noin puolet sähköautoilijoista lataa autoa kotona tai taloyhtiössä päivittäin ja noin kolmasosa viikoittain. 

Joukosta erottuvat 35–44 –vuotiaat, joista 61 % vastasi lataavansa autoaan kotona päivittäin, eikä yksikään vastannut lataavansa autoaan kotona harvemmin kuin kerran viikossa. 25–34 –vuotiaista 40 % lataa sähköautoaan kotona maksimissaan kaksi kertaa viikossa. 

Hieman alle puolet vastaajista lataa autoaan julkisilla latauspisteillä vähintään kerran kuussa. Yli 65-vuotiaista 26 % lataa autoaan julkisilla latausasemilla vähintään kerran kuussa, kun 18–24 –vuotiailla vastaava luku on 80 prosenttia.  

Suosituin aika ladata sähköautoa on iltaisin klo 18.00–21.00 (41 % vastaajista). Sen sijaan 35–44 –vuotiaista kaikki vastasivat lataavansa autoa klo 24–03. 

Carunan kyselyssä selvitettiin myös, millaisia haasteita sähköautoilijat ovat kohdanneet tänä talvena. Vain alle kolmasosa (27 %) sähköauton käyttäjistä vastasi, että ei ole kokenut tänä talvena mitään haasteita sähköauton käytössä.

Kysyttäessä millaisia haasteita sähköautoilijat ovat kohdanneet, 25 % vastaajista kertoi haasteeksi liian hitaan latauksen. Viidennes vastaajista (19 %) vastasi, että sähköauton kantama ei ole riittänyt tai kantama on ollut epävarma. Sen sijaan vain 10 % koki haasteeksi julkisten latausasemien vähyyden.  

Jakeluverkon kapasiteetin riittävyys on edellytys sähköisen liikenteen lisääntymiseen. Kapasiteetin kasvattaminen puolestaan edellyttää investointeja sähköverkkoon, jotta puhdas siirtymä Suomessa voi toteutua. Tammikuun alussa voimaan tulleet kaikkia sähkönjakeluyhtiöitä koskevat valvontamenetelmät vaikeuttavat tarvittavien investointien tekemistä. 

Carunan kyselyyn vastaajista noin 85 prosenttia ajaa bensa- tai dieselautolla ja noin 13 % hybridi- tai sähköautolla. Kolmasosa (29 %) vastaajista ostaisi tällä hetkellä sähköauton, jos menisi autokaupoille.