NYAB aloittaa työt Euroopan ensimmäisessä kaupallisessa akkuanodijalostamossa

NYAB aloittaa työt Euroopan ensimmäisessä kaupallisessa akkuanodijalostamossa

13.9.2023

NYAB aloittaa maanrakennustyöt Talgan uudessa akkuanodijalostamossa Luulajan teollisuuspuistossa. Uusiutuvalla energialla toimiva laitos on osa Talgan investointia ilmastoälykkäisiin akkuanodeihin, joissa käytetään Kiirunan kunnassa sijaitsevan Vittangin kaivoksen luonnongrafiittia. Jalostamon rakentamisen valmistelu alkaa tällä sopimuksella ja käynnistyy syyskuussa.

Luulajan satama on vihreän teollisen vallankumouksen satama Pohjois-Ruotsissa. (Kuva: Luleå Hamn.)

 

Pohjois-Ruotsissa on meneillään merkittävä investointibuumi, ja pelkästään Norrbottenissa suunnitellut investoinnit ovat yli 100 miljardia Ruotsin kruunua. Luulajan teollisuuspuisto on vihreän siirtymän keskus, johon investoivat Talgan kaltaiset raskaan teollisuuden yritysten keskittymät.

Talga AB kehittää vihreän grafiitin akkuanodituotteita, teknologiaa ja kehittyneitä materiaaleja. Talga on nyt perustamassa ensimmäistä kaupallista tehdastaan Luulajaan, jossa akkuanodimateriaalin vuosituotanto on suunniteltu riittävän noin 200 000 sähköautoon.

NYABin töihin kuuluvat tarvittavat maanrakennustyöt. Maaperän louhinta, täyttö, putkenlasku ja pinnoitustyöt laitosasennuksia ja rakennuksia varten. Työ alkavat välittömästi. Allekirjoitettuun sopimukseen sisältyy optio maa- ja infrastruktuuritöistä, jotka on tarkoitus käynnistää viimeistään keväällä 2024. Osapuolet ovat sopineet, että sopimuksen arvoa ei julkisteta.

NYAB on puhtaan tulevaisuuden rakentaja, jolla on vuosikymmenien kokemus vaativista rakennushankkeista. Yritys on mahdollistamassa Pohjoismaiden vihreää siirtymää tarjoamalla uusiutuvaa energiaa ja kestävää infrastruktuuria koskevia suunnittelun, rakentamisen ja kunnossapidon palveluita julkisen ja yksityisen sektorin asiakkaille. NYABin pääkonttori sijaitsee Oulussa ja sillä on yli 400 työntekijää eri toimipisteissä Suomessa ja Ruotsissa.