Ohjelmistoala ehdottaa tuhansia uusia IT-työvoimakoulutuksia

13.9.2023

Ohjelmistoalan kattojärjestö Software Finland ry ehdottaa työvoimakoulutuksia 2000 IT-alan työttömälle ja 4 000 Mimmit koodaa -ohjelmaan osallistuvalle naiselle. 

- Näiden 6 000 ihmisen työvoimakoulutus toisi Suomelle miljardiluokan hyödyt. Voimme näin luvata, kun valmennusten työllistävyys on ollut jopa 90 %, painottaa Software Finlandin toimitusjohtaja Rasmus Roiha

Suomen hallituksen keskeinen tavoite on 100 000 uutta työllistä. Ohjelmistoala on jo nyt merkittävä työllistäjä ja yhä keskeisempi vientiala, mutta tuore selvitys avaa tilaisuuden tuottaa niin yhteiskunnalle kuin alan yrityksillekin poikkeuksellisen suurta lisäarvoa.

- Ohjelmistoala työllistää Suomessa jo 64 000 ihmistä, ja meillä on lisäksi pitkäaikainen osaajapula. Siksi innostuimme, kun vahvistui tutkimuksen kautta, että työvoimakoulutukset työttömille IT-ihmisille olivat erittäin tuloksekkaita. Tajusimme, että valmennuksia tarvitaan nopeasti paljon lisää, sanoo Rasmus Roiha.  

Kullanarvoisen havainnon työvoimakoulutusten tehosta teki SF:n toimeksiannosta Petri Niirasen vetämä Lingonberry Island, osana laajempaa selvitystä alanvaihtonäkymistä.

- IT-alan työttömistä valmennettiin 442, joista kolmen kuukauden sisällä työllistyi 226 eli yli 50 prosenttia. Tämä Tilastokeskuksen aineistosta löytynyt erittäin lupaava havainto innosti meitä kaivamaan vielä syvemmälle, kertoo Niiranen.

Software Finland päätti Roihan johdolla jalostaa oivalluksensa konkreettiseksi ehdotukseksi. Koko IT-alalla (64 000 koodaria sekä 21 000 muuta IT-ammattilaista) on 4 000 työtöntä ja Mimmit koodaa -ohjelman parissa lisäksi 4 000 naista, jotka haluaisivat nopeasti työllistyä alalle. SF:n johtamassa Mimmit koodaa -ohjelmassa on mukana kaikkiaan 10 000 naista.

- Lähtökohta on, että saisimme TEM:in tuella valmennettaviksi puolet työttömistä ja kaikki Mimmit koodaa -ohjelman halukkaat, joiden aktiivinen mielenkiinto on jo tiedossa. Näiden 6 000 IT-alalle haluavan suomalaisen työvoimakoulutus toisi Suomelle miljardiluokan hyödyt. Voimme näin luvata, kun valmennusten työllistävyys on ollut jopa 90 %. Ei voi liikaa painottaa: Tämä on juuri sitä mitä hallitus ajaa, luvassa on näyttöjen mukaan miljardiluokan hyödyt, sanoo Roiha.

Mimmit koodaa -ohjelmasta työvoimavalmennukseen päässeistä naisista työllistyi peräti 90 %. Kuvassa Mimmit koodaa -ohjelman vetäjä Milja Köpsi ja Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. (Kuva: Software Finland ry)