Öljylämmittäjät pohtivat muutoksia lämmitystapaan

29.11.2018

Lähes puolet HSY:n kyselyyn vastanneista pientaloasukkaista pääkaupunkiseudulla aikoo muuttaa päälämmitystapaansa seuraavan viiden vuoden aikana. Motivan ja Hyvinkään kaupungin tekemässä kyselyssä Hyvinkäällä harkinnassa olivat erityisesti aurinkosähkö ja lämpöpumput.

Helsingin seudun ympäristöpalvelujen kyselyssä öljylämmittäjistä 43 prosenttia suunnitteli öljylämmityksen vaihtamista muuhun päälämmitystapaan. Täydentävän lämmitystavan lisäämistä öljylämmityksen rinnalle harkitsi 22 prosenttia vastaajista. 

- Öljylämmitteisiä pientaloja on pk-seudulla vielä runsaasti ja on ilahduttavaa, että moni pohtii uusiutuvan energian lisäämistä kodin lämmityksessä. Tätä puoltavat sekä ilmaston etu että talousnäkökulmat, energia-asiantuntija Teemu Kettunen HSY:n Ilmastoinfosta sanoo.

Lähes kaikki lämmitystavan vaihtamista suunnittelevat vastaajat harkitsevat uudeksi lämmitysmuodoksi joko maalämpöä (55 %) tai ilma-vesilämpöpumppua (40 %). 

- Pienenä yllätyksenä meille tuli, että ilma-vesilämpöpumppu näyttää nousseen varsin nopeasti maalämmön haastajaksi lämpöpumppumarkkinoilla, Kettunen sanoo. Rinnakkaista tukilämmitysmuotoa suunnittelevia kiinnostavat eniten ilmalämpöpumppu (57 %), aurinkosähköpaneelit (41 %) ja aurinkolämpökeräimet (32 %).