Oulun Energian uudet laitokset vihittiin

5.2.2021

Oulun Energian Laanilan biovoimalaitoksen ja Ruskon jätteiden lajittelulaitoksen vihkiäisiä vietettiin tammikuun lopulla.

Laitosten rakentamiseen investoitiin yhteensä lähes 250 miljoonaa euroa. Hankkeiden laajuudesta ja koronapandemiasta huolimatta laitokset valmistuivat annetussa budjetissa ja aikataulussa, ja ne otettiin käyttöön loppuvuodesta 2020.

Sähköä, lämpöä ja teollisuushöyryä tuottava Laanilan biovoimalaitos edustaa uusinta teknologiaa. Biovoimalaitoksen rakentaminen vastaa energiatarpeen kasvuun sekä Oulun Energian hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseen vuoteen 2035 mennessä. Laitos käyttää polttoaineena biopolttoaineita ja laadukasta SRF:ää eli kierrätyspolttoainetta, jota saadaan uuden Ruskossa sijaitsevan jätteiden lajittelulaitoksen prosessin kautta.

Oulun Energian Ruskon jätteiden lajittelulaitos käsittelee vuodessa 100 000 tonnia pakkaus-, purku- ja rakennusjätettä. Tästä määrästä erotellaan uudelleen käytettäväksi kierrätysmateriaaleja kuten kuituja, puuta ja metalleja.  Siitä materiaalista, jota ei voi enää kierrättää, saadaan laadukasta kierrätyspolttoainetta uudelle biovoimalaitokselle.

Juhlapuhuja elinkeinoministeri Mika Lintilä totesi videoidun puheensa alussa, että Oulu ja Pohjois-Pohjanmaan ovat etujoukkoja, kun koronan jälkeen aletaan rakentaa uutta kasvua. Energiainvestoinnit ovat tässä keskeisiä. Hän mainitsi alueen vahvuuksina muun muassa innovatiivisen tuotekehityksen, maatalouden sivuvirrat ja osaavat ihmiset sekä ennen muuta rohkeuden tarttua uuteen.

Ministeri Lintilä näkee, että Oulun Energian uudet laitokset toimivat esimerkkinä merkittävistä bio- ja kiertotalousinvestoinneista. Hän totesi, että Oulun Energian panostus oman energiantuotannon päästöttömyyteen tarkoittaa käytännössä sitä, että alue ottaa ison askeleen kohti kestävää kehitystä. Linja on sama Suomen hallituksen kanssa.

Oulun Energia -konsernin toimitusjohtaja Juha Juntunen nosti esiin puheessaan, että uuden Laanilan biovoimalaitoksen suunnittelussa on huomioitu energiatehokkuus ja ympäristövaikutukset erityisen tarkasti. Hän kertoi, että turve väistyy biovoimalaitoksen polttoainevalinnoista 2020-luvulla ja oululaisen kaukolämmön hiilidioksidipäästöt laskevat reilusti alle puoleen entisistä ja muut päästöt vähenevät tätäkin enemmän. Nyt vihittävien laitosten myötä lämmön tuottamisen kokonaispäästöt vähenevät ja sen lisäksi Oulun Energia pystyy tarjoamaan muun muassa hiilineutraalia kaukolämpöä. Tällä tavalla kaikki Oulun Energian lämpöasiakkaat ovat mukana hillitsemässä ilmastonmuutosta ja vaikuttavat omalta osaltaan ympäristön positiiviseen kehitykseen.

Oulun Energia panostaa voimakkaasti kiertotalouteen, josta luodaan yhtiölle merkittävää tukijalkaa. Tavoitteena on kasvaa energiayhtiöstä energia- ja kiertotalousyhtiöksi. Oulun Energia on tässä työssä jo hyvässä vauhdissa ja lajittelulaitoksen lisäksi on aloitettu uusia kiertotaloushankkeita, muun muassa kehitetty kuonankäsittelyä Laanilan Ekovoimalaitoksen yhteydessä ja Gasumin kanssa suunnitellaan uuden biokaasulaitoksen rakentamista.