Pääkaupunkiseudun vähäpäästöisin kaukolämpö tulee Vantaalta

18.2.2022

Vantaan Energia on mukana yhdessä Paikallisvoiman ja muiden energiayhtiöiden kanssa rakentamassa uudenlaista kaukolämmön päästölaskuria, joka kertoo paikkakuntakohtaisesti lämmittämisen päästöt. Uusi laskuri lisää lämmityksen päästöjen vertailtavuutta eri kaupunkien välillä. Vantaan Energia on vähäpäästöisen lämmöntuotannon edelläkävijänä. Yhtiö lämmittää Vantaan jo tänä vuonna kivihiilettömästi ja fossiilittomaan lämmöntuotantoon Vantaalla päästään vuonna 2026. Tämän jälkeen Vantaan Energia etenee kohti hiilinegatiivisuutta vuonna 2030.

Uusi kaukolämmön päästölaskuri kertoo käyttäjän asuinpaikkakunnan mukaiset kaukolämmön tuotannon päästöt jopa viiden vuoden ajalta. Laskuri on maksutta kenen tahansa käytettävissä, ja sen tiedot ovat avoimien rajapintojen kautta yhdistettävissä muihin hiilijalanjälkilaskureihin sekä tietojärjestelmiin. Uusi laskuri lisää kaukolämmön päästöjen vertailtavuutta ja avoimuutta.

Vantaalla lämmityksen päästöt ovat laskeneet merkittävästi vuosi toisensa jälkeen Vantaan Energian toteuttaessa hankkeitaan kohti päästötöntä energiantuotantoa. Vuonna 2014 käyttöönotettu jätevoimala yhdessä vuonna 2019 käyttöönotetun Martinlaakson biovoimalan kanssa tiputtivat yhtiön hiilidioksidipäästöt puoleen vuoden 2010 tasosta. Muun muassa nyt käynnissä oleva jätevoimalan laajennuksen rakentaminen ja esisuunnitteluvaiheessa oleva maailman suurin lämmön kausivarasto mahdollistavat fossiilisista polttoaineista luopumisen ja jatkavat näin Vantaan Energian pitkäjänteistä päästövähennystyötä. Uudet Hiilinegatiivinen 2030 -kokonaisuuden hankkeet kiihdyttävät tätä muutosta entisestään. Tavoite olla hiilinegatiivinen vuonna 2030 tarkoittaa käytännössä sitä, että kahdeksan vuoden päästä Vantaan Energia sitoo enemmän hiilidioksidia, kuin mitä yhtiön toimesta vapautuu ilmakehään.

- Noin neljännes kaikesta Suomessa käytetystä energiasta kuluu kiinteistöjen lämmitykseen. Valitsemalla Vantaan Energian lämmityksen, asiakkaamme pääsevät eroon lämmityksen hiilidioksidipäästöistä ilman, että heidän tarvitsee tehdä mitään. Fossiilisista polttoaineista luopuminen kokonaan vuoteen 2026 mennessä on hyvä asia ilmaston lisäksi asiakkaidemme kukkarolle. Vantaan Energian lämmön hintoja ei jatkossa heiluta esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden tai niiden käyttöön liittyvät päästöoikeuksien ostohinnat, vaan lämmön hinta pysyy kilpailukykyisenä ja vakaana myös tulevaisuudessa, sanoo Vantaan Energian Energiapalveluliiketoiminnan johtaja Matti Wallin.