Palo Alto Networks auttoi nigerialaisten sähköpostihuijareiden pidätyksissä

26.1.2022

Interpol ja Nigerian poliisivoimat julkistivat Falcon II -operaationsa tulokset. Palo Alto Networksin tuore blogikirjoitus kertoo lisätietoa taustoista.

Yhteinen operaatio johti 11 nigerialaisen sähköpostihuijarin pidätykseen. Operaatiossa hyödynnettiin tiedustelutietoa ja resursseja useilta alan kumppaneilta yhdistettynä kuuden maan lainvalvojiin. Maailmanlaajuiset uhrit kyettiin kartoittamaan takaisin huijareiden ydinryhmään, joka on historiallisesti toiminut ulkomaisten lainvalvojien ulottumattomissa.

- Hienoa, että kyberrikosten tekijöitä saadaan vastuuseen. Toivotaan, että tämä kehitys jatkuu ja kynnys rikollisiin toimiin näin kasvaisi. Positiivista uutisista huolimatta organisaatioiden on kuitenkin syytä pitää katse tiukasti pallossa ja jatkaa tietoturvansa kehittämistä, sanoo Palo Alto Networksin Suomen ja Baltian maajohtaja Jari Hemminki.

Sähköpostihuijaukset ovat edelleen yleisin ja kallein tietoturvauhka. Tämä uhka piti kärkisijaa viidettä vuotta peräkkäin FBI:n vuoden 2020 Internet Crime Complaint Centerin (IC3) raportissa. Yli puolen vuosikymmenen aikana maailmanlaajuiset tappiot ovat nousseet 360 miljoonasta dollarista vuonna 2016 huikeaan 1,8 miljardiin dollariin vuonna 2020.

Pidätetyistä 11 henkilöstä kuusi toimijaa kuuluu nigerialaiseen SilverTerrier-haittaohjelmaryhmään. Se on onnistunut välttämään syytteet viimeisen puolen vuosikymmenen ajan, koska maailmanlaajuisten uhrien varastettujen varojen kartoittaminen takaisin lähteeseen on monimutkaista.