Parantaako lisätty ääni turvallisuutta?

11.6.2021

Sähköpotkulautayhtiö Voi kehittää yhteistyössä Warwickin yliopiston kanssa Isossa-Britanniassa ääniratkaisua sähköpotkulautoihin. Yhtiö on tietoinen liikkumismuodon äänettömyyden aiheuttamista haasteista sokeille ja huonosti näkeville ihmisille ja siksi projektiin osallistuu myös brittiläinen Royal National Institute for the Blind. Suomessa Voi on konsultoinut Näkövammaisten liittoa.

- Tällä hetkellä Euroopassa tai Amerikassa yhdessäkään sähköpotkulaudassa ei ole vielä lisättyä ääntä. Teemme yhteistyötä näkövammaisia edustavien liittojen kanssa eri puolilla maailmaa, ja niillä on ollut selkeä toive äänen lisäämisestä sähköpotkulautoihin, Voin operatiivisesta toiminnasta Suomessa vastaava Reetta Alastalo kertoo.

Voi tekee paraikaa yhdessä Warwickin yliopiston WMG:n ja Royal National Institute of Blind Peoplen (RNIB) kanssa tutkimusta, joka keskittyy sähköpotkulautojen äänien merkitykseen sokeille ja huonosti näkeville sekä muille tienkäyttäjille.  WMG on Warwickin yliopistossa toimiva akateeminen yksikkö, jonka tavoitteena on edistää käytännön tieteen, teknologia ja tekniikan alan innovaatioita. Se on maailmanlaajuisesti johtava toimija akateemisen, yksityisen ja julkisen sektorin yhdistämisessä.

Tutkimus ei automaattisesti johda siihen, että sähköpotkulautoihin lisätään ääni.

- Nyt tutkimme, voisivatko sähköpotkulautojen äänet tuoda apua haasteisiin, joita näkövammaiset kohtaavat. Tutkimustiimi tarkastelee, miten sähköpotkulautailijoiden käytös muuttuu, kun lautoihin lisätään ääni. Ääni saattaa johtaa myös siihen, että käyttäjät tulevat vähemmän tietoisiksi ympärillään olevista ihmisistä, Alastalo sanoo.

Lisäksi tutkimuksessa selvitetään, miten varoitusääniä voidaan yhdistää visuaalisiin varoitusmerkkeihin, kuten valoihin, jotta käyttäjät voisivat varoittaa huonosti näkevien lisäksi myös huonosti kuulevia ihmisiä. Tämä tarkoittaa niin kuuroja ja ihmisiä, joiden kuuloaisti on heikentynyt kuin meluisissa paikoissa liikkuvia ihmisiäkin.

Kuvassa vasemmalla Voin Suomen toiminnasta vastaava operatiivinen johtaja Reetta Alastalo ja oikealla Jaana Argillander Näkövammaisten liiton yrittäjyysasiantuntija.