Pavarotti-tasoinen akustiikka Jyväskylän Paviljongin Encore-salissa

22.1.2024

Jyväskylä Sinfoniaa päästään nyt kuulemaan maailmanluokan puitteissa. Konserttisalin akustiikan suunnittelusta ovat vastanneet Euroopan johtavat akustikot Eckhard Kahle ja Henrik Möller. He ovat valinneet fyysisen akustiikan lisäksi sähköisen Meyer Sound Constellation -akustiikkajärjestelmän. Järjestelmän toteutuksen laadusta vastaa Grammy-palkittu ja pitkän uran tehnyt Meyer Soundin projektijohtaja John Pellowe. Audico Systems Oy vastaa järjestelmän toteutuksesta.

Jyväskylän Paviljongin Encore-salin akustiikka on nykyaikaistettu vastaamaan Jyväskylä Sinfonian vaativia tarpeita, ottaen huomioon salin muun käytön, kuten kokoukset ja vahvistetun musiikin vaatimukset. Aiemmin eri tilanteiden sovittaminen samaan saliin pelkästään fyysisillä akustiikkaratkaisuilla on ollut haasteellista. Paviljongin uusi järjestelmä mahdollistaa akustisen joustavuuden ilman tilojen fyysistä muokkaamista, hyödyntäen lavakuoria, akustisia verhoja ja muita materiaaleja. 

Constellation-akustiikkajärjestelmä perustuu fyysisten ääniheijastusten lisäksi äänen poimimiseen 76 mikrofonin avulla, joka syötetään järeään digitaaliseen prosessorijärjestelmään ja toistetaan 209 kaiuttimen kautta. Prosessointi suorittaa kymmeniätuhansia laskutoimituksia, jotka ovat tarkkojen mittausten ja kalibrointien jälkeen säädetty yhteistyössä John Pellowen ja akustikkojen kanssa laajoissa kuuntelusessioissa. Eräs ominainen piirre on, että kokemusten karttuessa hienosäätöä voidaan tarvittaessa jatkaa sähköisesti ilman rakennusmiesten apua. 

Constellationia voidaan ohjata puhelimen, iPadin tai kannettavan tietokoneen kautta, jolloin käyttäjät voivat halutessaan valita akustiset asetukset eri esitystyypeille. Järjestelmä on asennettu yli 190 kohteeseen ympäri maailmaa.