Pekingin Olympialaisten kisareittejä hiihdetään hiihtolaboratoriossa

2.8.2021

Hiihdon arvokisareittien mallintamista ja virtuaalireittien tuontia hiihtomattoympäristöön on viety eteenpäin vuodesta 2019 lähtien CEMIS-yhteistyössä Kajaanin ammattikorkeakoulun (KAMK) ja Jyväskylän yliopiston Vuokatin liikuntateknologian yksikön toimesta. Viimeisin kehitystyön tulos ovat virtuaalimallit Pekingin Olympialaisten maastohiihdon sprintti- että ampumahiihdon 2,5 km kisareiteistä.

Suomen maajoukkueen ampumahiihtäjät ovat hiihtäneet Pekingin kisareittejä Vuokatin hiihtolaboratoriossa tämän viikon aikana. 

- Suomessa Maanmittauslaitoksen laserkeilattu maastodata on vapaasti saatavilla, mutta ulkomailta tällaista dataa ei saada. Tästä syystä on lähdetty miettimään keinoja luoda malleja muita datoja hyödyntämällä, kommentoi taustoja KAMKin projektipäällikkö Kyösti Koskela.

Vuokatissa Jyväskylän yliopiston hiihtolaboratoriossa sijaitseva iso hiihtomatto mukailee todellisen reittiprofiilin mukaista korkeusprofiilia samalla kun seinälle heijastettu virtuaalimalli liikkuu samassa tahdissa maton nopeuden kanssa. Tällaisen menetelmän avulla on mahdollista tuoda uusia työkaluja suomalaiselle huippu-urheilulle laajemminkin. Vuokatissa menetelmää on luonnollisesti kehitetty ja testattu pohjoismaisten hiihtolajien kanssa ja lajien tarpeisiin perustuen. Huippu-urheilussa ja arvokisoihin valmistautumisessa korostuvat yhä pienemmät yksityiskohdat. Esimerkiksi sprinttihiihdossa voittajat ratkotaan jopa sekunnin sadasosilla.

- Hiihtämällä virtuaalisilla arvokisareiteillä ennakkoon on mahdollista auttaa urheilijaa valmistautumaan kisoihin enemmän henkisellä tasolla, mutta myös tuomalla työkaluja hiihdon taktiikan miettimiseen, kommentoi virtuaalimallin hyötyjä Jyväskylän yliopiston projektipäällikkö Anni Hakkarainen.

Arvokisareittien tuominen hiihtolaboratorioympäristöön käynnistyi PyeonChangin 2012 olympialaisten alla, jolloin ensimmäiset mallit sprinttireiteistä toteutettiin todelliseen videokuvaan perustuen. Tämän jälkeen kuitenkin nähtiin, että virtuaalimallit palvelevat tarkoitusta paremmin, ja kehittämistä on tehty osana CEMIS-yhteishanke HYTELI: ä.

Seuraava kehitysaskel on editorityökalun kehittäminen virtuaalisten arvokisareittien vaivattomaan toteuttamiseen KAMKin ja Jyväskylän yliopiston yhteistyönä syksyllä käynnistyvässä Älylatu-hankkeessa. Molempia hankkeita rahoittaa Kainuun liitto EAKR-varoin. Kehitystyön rahoituksessa ovat olleet mukana myös Suomen Olympiakomitea sekä Suomen Hiihto- ja Ampumahiihtoliitot.

Ampumahiihtäjä Heikki Laitinen hiihtämässä Oberstdorfin MM-kisojen sprinttireittiä virtuaalimallina Vuokatin liikuntateknologian yksikön hiihtolaboratoriossa. Kuva: Anni Hakkarainen / JYU