Pienelle espoolaisyritykselle jättimäinen sopimus Yhdysvaltoihin

17.3.2021

Suomalaisen diagnostiikkayritys Zora Biosciencesin kehittämä CERT-testi laajenee koko Yhdysvaltain markkinoille. Testin ottaa käyttöön Quest Diagnostics, jolla on Yhdysvaltojen kattavin näytteenottoverkosto, yli 2200 toimipistettä. Yrityksen liikevaihto on 9 miljardia dollaria ja se on yksi S&P 500 sekä Fortune 500 -listauksien yrityksistä.

- Quest Diagnostics tarjoaa laboratoriopalveluita sairaaloille, lääkäreille ja suoraan kuluttajille. Heidän verkostoonsa kuuluu puolet Yhdysvaltain lääkäreistä ja sairaaloista, käytännössä siis heillä on hallussaan huomattava osa koko markkinasta. CERT on aiemminkin ollut Yhdysvalloissa käytössä arvostetulla Mayo-klinikalla, mutta nyt saatavuus laajenee koko maahan, Zora Biosciencesin toimitusjohtaja Reini Hurme sanoo.

CERT-testiä on kehitetty Espoon Otaniemessä 13 vuoden ajan. 

- Yleensä tällaiset innovaatiot tehdään valtavalla pääomalla ja resursseilla. Täysin uuden lääketieteelliseen testin kehittäminen vaatii aikaa ja rahaa, sillä testin toiminta on todistettava lääketieteellisesti useissa, isoja potilasmääriä sisältävissä tutkimuksissa. Meillä on ollut pieni porukka ja hyvin niukat resurssit. Tehtävä on ollut vaativa, lähes mahdoton, Hurme sanoo.

Yhdysvalloissa on sydänpotilaita arviolta 100 miljoonaa. Vuosittain sydäninfarktin saa 800 000 ihmistä ja aivoinfarktin lähes sama määrä. Kuolemia sydänsairaudet aiheuttavat vuodessa noin 650 000. Määrä on lisääntynyt korona-pandemian myötä.

- CERT-testiä tullaan ensisijaisesti käyttämään sydänpotilaille arvioimaan sydän- ja aivoinfarktiriskiä. Tavoitteena varhaisemmalla riskin tunnistamisella on estää näitä tapahtumia. Yhdysvalloissa tehdään lähes 50 miljoonaa lipidipaneelitestiä (mm. LDL-kolesteroli) vuosittain. CERT-testi tuo sydänriskien ennustamiseen merkittävää lisäarvoa ja tavoitteena on, että CERT vakiintuisi kiinteäksi osaksi testipaneelia USA:ssa, Zora Biosciencesin tutkimusjohtaja Reijo Laaksonen sanoo.

Suomessa Zora Biosciencesin CERT-testi tunnetaan nimellä Hertta. Testi on Suomessa saatavilla kaikilta yksityisiltä lääkäriasemilta sekä kahdesta julkisesta laboratoriosta.