Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan valokuituverkkoihin 17 miljoonaa euroa

Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan valokuituverkkoihin 17 miljoonaa euroa

6.5.2024

Valokuituverkon piirissä olevien pohjalaisten kotitalouksien määrä tuplataan vuoden 2024 aikana. Valokuitusen verkko laajenee noin 5 000:sta lähes 12 000 kotitalouteen. Valokuitusen verkkoinvestointien arvo Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla nousee yhteensä jo noin 17 miljoonaan euroon.

Valokuitunen rakentaa ensimmäistä kertaa avointa valokuituverkkoa Kauhajoelle, Kurikkaan ja Laihialle. Kauhajoella yhteyksien pariin saadaan yli 1 900 kotitaloutta, Kurikassa yli 800 taloutta ja Laihialla lähes 150 kotitaloutta. 

Valokuituverkkoa myös laajennetaan Vaasassa ja Lapualla. Erityisesti Vaasassa valokuidun saatavuus kasvaa vuonna 2024 tuntuvasti. Valokuituverkon saatavuus kasvaa 450 kotitaloudesta yli 3 200 kotitalouteen. Lapuan verkkoalue tulee kattamaan vuoden loppuun mennessä 750 kotitaloutta. 

Rakentaminen käynnistetään vaiheittain. Tämän hetken arvioiden mukaan rakentaminen alkaa ainakin Kauhajoella viikolla 19 ja Laihialla viikolla 30. 

- Kaivuut voidaan aloittaa käytännössä silloin, kun routa on sulanut maasta. Tyypillisesti kaivuukausi on toukokuusta marraskuuhun sääolojen salliessa, Valokuituisen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto kertoo. 

Vuoden 2023 ja 2024 investoinnin arvo on kokonaisuudessaan 17 miljoonaa euroa. Projektien valmistuessa yhteyksien piirissä on lähes 12 000 pohjalaista kotitaloutta.  

Valokuitu on tärkeä osa Suomen perusinfraa: jokaisen suomalaisen tulisi olla hyvien nettiyhteyksien piirissä asuinpaikasta riippumatta.  

- Olemme sitoutuneet laajentamaan verkkoa kysynnän kasvaessa. Verkkomme kattaa tällä hetkellä noin 300 000 kotitaloutta ympäri Suomen. Kasvanut verkkomme kertoo siitä, että suomalaiset ovat halunneet nimenomaan valita yhteyden, jossa nettipalvelut voi vaihtaa ja kilpailuttaa. Olemme Telian tukema valtakunnallinen iso toimija, jolla on kyky rakentaa, kehittää ja ylläpitää verkkoa nyt ja tulevaisuudessa, Kaunisto sanoo.