Pohjolan Voima testaa fossiilisia korvaavia polttoaineita Raumalla

20.4.2021

Energiayhtiö Pohjolan Voima laajentaa bioperäisten polttoaineiden käyttöä entisestään. Rauman Biovoiman voimalaitoksessa testataan tänä keväänä auringonkukan siemenen kuoripellettiä ja puusta erotettavaa bioligniiniä. Pohjolan Voiman tavoitteena on luopua fossiilisista polttoaineista vuoteen 2025 mennessä.

Rauman Biovoima on Suomessa edelläkävijä erilaisten bioperäisten polttoaineiden käyttäjänä. Voimalaitoksen pääomistaja Pohjolan Voima on määrätietoisesti pienentänyt päästöjään 1990-luvulta lähtien. Yhtiön tuottama sähkö on 96-prosenttisesti hiilidioksidineutraalia.

Rauman Biovoiman voimalaitoksella kokeillaan tänä keväänä bioligniinin ja auringonkukan kuoripelletin polttoa. Uusilla polttoaineilla pyritään korvaamaan kivihiili, jota käytetään vara- ja lisäpolttoaineena. Myös öljylle etsitään bioperäistä korvaajaa. Kivihiilen ja öljyn osuus biovoimalaitoksen polttoaineista on vajaat kaksi prosenttia. Laitoksen pääpolttoaineita ovat metsäteollisuuden puu- ja hakkuutähteet. Lisäksi käytetään biolietettä sekä erilliskerättyä kierrätyspolttoainetta.

Auringonkukkapelletin koepoltot biovoimalaitoksella ovat alkaneet jo maaliskuussa, bioligniinin polttoa testataan huhtikuussa.

Koepoltoissa selvitetään nyt auringonkukan kuoripelletin ja bioligniinin polttoteknisiä ominaisuuksia ja soveltuvuutta laitokselle.