Power-to-X teknologiatoimittajat Q Power ja Convion yhdistävät voimansa

23.10.2023

Suomalainen synteettisen polttoaineen tuotantoteknologioihin erikoistunut yhtiö Q Power ja kiinteäoksidielektrolyyseri ja -polttokennoteknologian edelläkävijä Convion ovat solmineet yhteistyön kehittääkseen tehokkaan konseptin biokaasulaitoksille tuotantomäärän maksimoimiseksi. Yhteistyö yhdistää tehokkaasti Q Powerin metanointiteknologian ja Convionin vedyntuotanto- ja polttokennoteknologian vastaamaan kasvavaan biokaasun jalostustarpeeseen. Yhdessä kehitetty konsepti on modulaarinen ja täysin skaalautuva biokaasun tuotantolaitoksiin jopa alle 1 MW:n teholuokista alkaen.

Tarve vähentää hiilidioksidipäästöjä ja korvata tuontikaasu paikallisilla jakeilla on johtanut uusiutuvien polttoaineiden kasvavaan kysyntään sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Paikallisesti tuotettu biokaasu on tehokas, mutta vain osittain hyödynnetty resurssi maakaasun tarjonnan ja kysynnän välisen kuilun kaventamiseksi.

Perinteisesti biokaasu on puhdistettu erottamalla siitä hiilidioksidi (CO2) ja vapauttamalla se ilmakehään. Tämä on arvokkaan materiaalin tuhlausta. Q Powerin ja Convionin kumppanuuden tavoitteena on uudistaa tämä prosessi yhdistämällä metaanin ja vedyn tuotantoteknologiat yhtenäiseksi konseptiksi, joka poistamisen sijaan hyödyntää biokaasun hiilidioksidin ja maksimoi biokaasulaitoksen tuotannon.

Biokaasulaitoksen tuotantomäärää saadaan kasvatettua ja raaka-aineet hyödynnettyä, kun biokaasun sisältämä hiilidioksidi (CO2) muutetaan metaaniksi (CH4) Q Powerin metanoinnin avulla hyödyntäen lisäksi elektrolyysillä tuotettua uusiutuvaa vetyä (H2). Näin saadaan merkittävästi lisättyä uusiutuvan polttoaineen tuotantoa. Yksittäinen tuottaja voi jopa kaksinkertaistaa tuottamansa kaasumäärän. Kaasun tuotantomäärän kasvattamisen lisäksi konsepti tarjoaa ainutlaatuista joustavuutta; Convionin elektrolyyserit voivat muuttaa toimintatapaansa ja käyttää biokaasua polttoaineena ja tuottaa sähköä, esimerkiksi kun sähkön hinta on korkea. Tämä järjestelmän kaksisuuntaisuus tarjoaa suurempaa joustavuutta uusiutuvan energian sääriippuvuuteen ja samalla tarjoaa vaihtoehtoisia tuloja tuotantolaitoksen omistajille, jotta he voivat optimoida toimintaansa.