Q Power on saanut valmiiksi Suomen ensimmäisen synteettisen metaanin tuotantolaitoksen reaktorimoduulit

2.1.2024

Suomalainen synteettisen metaanin tuotantoteknologian kehittäjä Q Power ja Power-to-x ratkaisuiden toimittaja on ilmoittanut 42 bioreaktorin valmistumisesta Suomen ensimmäiseen teollisen mittakaavan metanointilaitokseen. Myös maailman mittakaavassa tarkasteltuna laitos on suuri. Reaktorit toimitetaan P2X Solutionsille Harjavaltaan, jonne rakentuu Suomen ensimmäinen teollisen mittakaavan vihreän vedyn tuotantolaitos.

Reaktorien valmistuminen on merkittävä virstanpylväs vihreän vedyn ja synteettisten polttoaineiden teollisuuden kehityksessä, sekä Suomessa että globaalisti.

Vetytalous ja synteettiset polttoaineet ovat uusi, kasvava teollisuuden ala maailmanlaajuisesti. Suomessa on suunnitteilla useita uusiutuvan energian ja synteettisten polttoaineiden tuotantoon liittyviä hankkeita. 

Suomessa ensimmäisenä investointipäätöksen teollisen mittakaavan vihreän vedyn ja synteettisen metaanin tuotantolaitoksista teki P2X Solutions, jonka laitosten rakennustyöt ovat käynnissä Harjavallan Suurteollisuuspuistossa. Q Power toimittaa P2X Solutionsille Harjavaltaan omaan patentoituun teknologiaansa perustuvan synteettisen metaanin tuotantolaitoksen, jossa osa vihreästä vedystä tuotetaan e-metaaniksi. Tuotantolaitos on ensimmäinen Suomessa ja maailman mittakaavassakin tarkasteltuna se on suuri.

Molempien sekä vedyn että meteaanin tuotantolaitosten rakennustyöt ovat käynnissä Harjavallassa. Seuraava vaihe Q Powerilla projektitoimituksessa on reaktorimoduulien toimittaminen ja asentaminen Harjavaltaan yhdessä muun prosessilaitteiston kanssa. Q Power toimittaa ja asentaa metanointilaitoksen avaimet käteen -periaatteella. Kaupallisessa toiminnassa laitokset ovat syksyllä 2024.