Rallitähti innostui 3D-tekniikasta

2.11.2021

Suomalaisen ralliautoiluhistorian kirkkaimpiin tähtiin lukeutuva Jari-Matti Latvala on tehnyt uuden aluevaltauksen. Toyotan tallipäällikkönä toimiva ja urallaan yli 18 MM-rallivoittoa saavuttanut Latvala innostui 3D-tulostuksesta noin vuosi sitten. Latvala keksi, kuinka tehokkaasti ja nopeasti 3D-tulostuksella on mahdollista auttaa
entisiä ja nykyisiä kollegoita – eli kilpa-autoja ja muita kovaa kulutusta kokevia
kulkuvälineitä pysymään toiminta- ja kilpailukykyisinä.

Ralliautoilijatähti hankki 60 000 euroa maksaneen valtavan 3D-tulostimen. Suomesta löytyy vain muutama yhtä massiivinen laite. Latvalan 3D-tulostukseen erikoistuva yritys keskittyy autoihin, mopoihin ja veneisiin, mutta myös esimerkiksi elintarviketeollisuuden tarpeisiin.

Suomalainen ohjelmistoyritys Vertex valikoitui Latvalan kumppaniksi muun muassa siksi, että Vertexin ohjelmistoissa on myös korkealaatuiset lujuuslaskentatyökalut, joilla 3D-tulostettavien kappaleiden analysointi onnistuu.

- Kilpa-autoon tulevan kappaleen pitää kestää lämpöä ja kovaa rasitusta, Latvala sanoo.

Latvalan tulostin tekee 3D:tä sekä yrityksille että yksityisasiakkaille. JML-Sports tarjoaa myös suunnittelupalvelua. Asiakkailta ei tarvitse löytyä tulostusvalmista 3D-mallikuvaa omasta takaa, alkuperäinen komponentti tai kuva siitä riittää.

- Tulevaisuudessa olisi hienoa päästä tekemään 3D:tä esimerkiksi sähköteollisuudelle. Siellä tarvitaan paljon pieniä, muodoltaan haastavia nippeleitä, joiden toteuttamiseen meidän tulostimemme ja Vertexin ohjelmiston yhdistelmä olisi täydellinen.

– Kilpa-autoon tulevan kappaleen pitää kestää lämpöä ja kovaa rasitusta, kertoo Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala. Latvalan yritys valmistaa ralliauton erikoisosia 3D-tulostimella.