Ratkeaako tekoälyn paradoksi? AI:n tulevaisuus Euroopassa esillä Helsingissä

10.10.2019

Tekoäly mullistaa liiketoimintaa, taloutta ja koko yhteiskuntaamme. Vielä on kuitenkin epävarmaa, kuinka murroksen mahdollisuuksia hyödynnetään. European Big Data Value Forum (EBDVF) kokoaa alan huippuasiantuntijat Helsinkiin 14.-16.10. käsittelemään tekoälyn tulevaisuutta Euroopassa. 

Tekoälyn kehitys etenee suurin harppauksin ja sen vaikutukset yhteiskuntaan voimistuvat tietojärjestelmien oppiessa tekemään päätelmiä yhä tehokkaammin. Alan kehitystä ovat nopeuttaneet saatavilla olevan datan määrä, sen käsittelemiseen soveltuva tietokonevoima sekä läpimurrot koneoppimisessa. 

– Edistysaskeleet leviävät nyt nopeasti. Kehityksessä oli suuri aalto myös 1980-luvulla, mutta silloin vaikutukset eivät skaalautuneet. Tekoälyn paradoksi onkin, että suurista lupauksista huolimatta työn tuottavuus ei ole kasvanut tekoälyn kehityksen tahdissa, sanoo VTT:n tutkimusprofessori Caj Södergård, joka toimii EBDVF-tapahtuman puheenjohtajana.

VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara käsittelee EBDVF-puheenvuorossaan tekoälyn paradoksia ja haastaa etsimään keinoja sen ylittämiseksi. – Hyötyjen kotiuttaminen edellyttää tutkimuksen kytkemistä teollisuuden tarpeisiin. Lisäksi tarvitaan pitkän tähtäimen strategiaa sekä panostusta koulutukseen alan mahdollisuuksien ymmärtämiseksi. Suomi tavoittelee johtavaa asemaa tekoälyn hyödyntämisessä ja meillä on myös edellytyksiä päästä tähän, Södergård sanoo.  

Tekoäly on yksi VTT:n keskeisistä tutkimusalueista. VTT:llä tutkitaan tekoälyn soveltamista muun muassa ajoturvallisuuden parantamiseen liikenteessä sekä autonomisiin laivoihin. Myös terveysala on erittäin potentiaalinen alue, ja VTT:llä on kehitetty ratkaisuja mm. neurologisten sairauksien ja ihosyövän diagnosointiin tekoälyn avulla. Energia-alalla tekoälyä voidaan hyödyntää sähköverkkojen ohjaamiseen ja sähköntuotannon optimointiin. Kuluttajille tekoäly voi puolestaan näkyä mm. älykkään kodin ratkaisuissa.

Puhujina yli 90 huippuasiantuntijaa 

EBDVF:n teemoja ovat mm. AI:n tulevaisuus Euroopassa, tutkimusorganisaatioiden ja teollisuuden välinen yhteistyö, datan jakaminen sekä AI:n turvallisuus ja eettisyys. Sovellusalueina esiin nousevat mm. telekommunikaatio, liikenne, älykkäät tehtaat, biotalous, terveys, älykkäät kaupungit, energia ja finanssiala. 

EBDVF:n puheenvuoroissa ja paneelikeskusteluissa kuullaan yli 90 alan asiantuntijaa yrityksistä ja tutkimusorganisaatioista. Pääpuhujiin lukeutuvat mm. Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa, VTT:n ja Aalto-yliopiston professori Mikko Möttönen, Director General, DG Connect & European Commission Roberto Viola ja VP, AI and IoT Business Development, Telenor Ieva Martinkenaite.

EBDVF on big datan ja datalähtöisen AI-tutkimuksen merkittävin vuosittainen tapahtuma Euroopassa jajärjestetään nyt kolmatta kertaa. EBDVF 2019 -tapahtuman järjestää Big Data Value Association (BDVA), yhteistyössä Euroopan komission kanssa. VTT on tapahtuman paikallinen järjestäjä ja EBDVF on osa Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelmaa. Tilaisuudessa on noin 40 näytteilleasettajaa ympäri Eurooppaa – yrityksiä, tutkimuslaitoksia ja  EU:n rahoittamia tutkimusprojekteja.

Lisätietoja EBDVF:n sivuilla: https://www.european-big-data-value-forum.eu/