Rejlers Fingridin toimittajarekisteriin voimajohtojen suunnittelijaksi

10.3.2022

Rejlers on hyväksytty Fingridin toimittajarekisteriin voimajohtojen yleissuunnittelun konsultiksi.

Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridiä ei pidetä syyttä sähköalan vaativimpana asiakkaana Suomessa. Yhtiö vaatii toimittajiltaan paljon.

- Meille Fingridin toimittajarekisteriin pääsy on virstanpylväs 2018 alkaneelle matkalle voimajohtojen suunnittelussa. Se on osoitus siitä, että olemme saavuttaneet voimajohtojen suunnittelijana korkean laatu- ja osaamistason ja olemme pystyneet sen myös osoittamaan, sanoo Rejlersin palveluvastaava Matti Hautero.

Fingridin toimittajarekisterin valintaprosessi on monivaiheinen. Fingrid vaatii, että sen toimittajilla on sekä taloudelliset että tekniset edellytykset täyttää kaikki sen vaatimat velvollisuudet. Se vaatii myös referenssejä pidemmältä ajalta.

Kilpailijoita toimittajapoolissa toki on. Hauteron mukaan kilpailijoissa on enemmän toimijoita, jotka sekä suunnittelevat, että rakentavat.

- Me haluamme haastaa tätä mallia. Emme koskaan urakoi, vaan suunnittelemme ja siten katsomme, että pystymme olemaan tilaajalle parempi kumppani ja laadunvalvoja urakoinnin ja tilaajan välissä.

Fingrid on uutisoinut investoivansa kantaverkon sähköverkkoihin ja sähköasemiin tällä vuosikymmenellä kaksi miljardia euroa. Investointitahti on seurausta tavoitteesta saada Suomesta ilmastoneutraali 2035 mennessä samalla, kun päästöttömän sähkön tuotanto ja kulutus kasvavat merkittävästi.

Matti Hautero kiittelee, että Suomessa on herätty alan hätään myös koulutuspuolella. Se ei kuitenkaan suoraan helpota voimajohtosuunnittelussa vallitsevaa tarvetta.

- Voimajohtojen suunnitteluprosessin hallinta vaatii paljon enemmän kuin sähkötekniikan insinöörin koulutusta. Tässä vaaditaan monimuotoista tekniikan alan asiantuntijuutta, maankäytön, paikkatiedon ja kaavoituksen ymmärrystä, neuvotteluprosessien hallintaa, ympäristö- ja luonnonsuojelulain tietämystä ja lakien muutosten seurantaa. Ala ei ole pelkkä sähköinsinöörin leikkikenttä. Tarvitaan sekä spesialisteja että monialaisia osaajia.

Rejlersin Matti Hautero (kuva: KEKSI)