Riittääkö sähköä kinkunpaistoon ja sähkösaunaan?

14.12.2022

Pakkasten myötä kotien lämmitystarve lisääntyy. Syyskuukausina kotitaloudet ovat onnistuneet hyvin energiansäästössä, mutta lämmitysenergian tarpeen lisäys edellyttää vielä lisäsäästöjä ja sähkönkäytön siirtämistä pois huippukulutustunneilta. Myös sähkönkäyttöä edellyttäviä jouluvalmisteluja on järkevä ajoittaa siten, ettei kovia kulutuspiikkejä kotona eikä valtakunnallisesti synny.

 

Astetta alemmas -kampanjassa laskettiin, että kolmen kilon patakinkun paistaminen vie sähköä 2,5–3 kilowattituntia. Tämä ei yhden talouden osalta lisää merkittävästi sähkönkulutusta. Kaikkien, arviolta noin 1,8 miljoonan kinkun, paistaminen lohkaiseekin jo noin 250 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutuksen verran sähköä.

- Jos kinkut paistuisivat kutakuinkin samaan aikaan sähköuunissa, niin kinkunpaistotalkoista kertyisi noin 900 megawatin tehon tarve. Se vastaa Olkiluodon ydinvoimalan ykkösreaktorin tehoa, Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski vertaa.

Kinkunpaistoon verrattavissa oleva perinne on joulusauna, joka yhä useammin lämpiää sähköllä. Sähkökiukaiden määrää ei tiedä kukaan, mutta varovainen arvaus eri lähteistä kerättyjen tietojen perusteella on pari miljoonaa. Jos näistä 10 prosenttiakaan on samanaikaisesti päällä, tehontarve on 1200 megawattia.

Puulämmitteiset saunat, uunit ja takat keventävät sähköjärjestelmän kuormitusta ja pienentävät energiakustannuksia etenkin, jos polttopuuta saa omasta metsästä.

- Tulisijan säännöllinen käyttö pakkaskaudella voi parhaassa tapauksessa pienentää sähkölämmityksen energiankulutusta jopa kymmeniä prosentteja. Jos jouluna suuntaa kylmillään olleelle mökille, tulisijan ja hormin lämmitys pitää silti aloittaa maltillisesti vahinkojen välttämiseksi, Suur-Uski muistuttaa.

Jouluaattona sähkönkäyttö aina vähenee, eikä näillä näkymin joulunpyhinä ole suurta riskiä sähköpulasta. Sähköä käytetään kuitenkin joka päivä. Arkipäivinä kulutus on korkealla aamuisin ja iltaisin, kun energiaa käytetään yhtä aikaa kodeissa, yrityksissä ja teollisuudessa, palveluissa ja liikenteessä.

- Suomalaisten arkirytmi ja sähkönkäyttö jo kahden ihan tavallisen kodin laitteen kautta osoittaa kotitalouksien roolin ja vaikutusmahdollisuudet sähkön riittävyyden kannalta kiristyvässä sähkötilanteessa. Kodin sähkölaitteiden käytön siirtäminen eri ajankohtiin loiventaa tehohuippuja, Suur-Uski muistuttaa.

Energiansäästötalkoissa ovat mukana myös suuret sähkönkäyttäjät, joilla hinta ohjaa vähentämään ja ajoittamaan kulutusta. Uhkaavaa sähköpulaa pyritään hillitsemään ensin teollisuuden ja Fingridin vapaaehtoiseen tukijärjestelmään ilmoittautuneiden toimijoiden sähkönkäyttöä vähentämällä.

Tiukan tilanteen estämiseksi myös kotitalouksien on välttämätöntä vähentää sähkönkäyttöä. Suur-Uski kannustaa ihan kaikkia osallistumaan, jotta sähkökatkoihin ei ajauduttaisi.

- Lyhytkin sähkökatko aiheuttaa harmia arkeen ja kotiin myös heille, joilla sähkönhinta ei ole muodostunut taakaksi. Joulun hengessä voisi nyt toimia parhaansa mukaan yhteisen hyvän eteen, Päivi Suur-Uski toivoo.