Robottibussityöryhmälle Suomalainen insinööripalkinto 2020

4.6.2020

Robotiikka ja ohjelmisto yritys Sensible 4:n GACHA-työryhmä on voittanut vuoden 2020 TEK:n Suomalaisen insinööripalkinnon. Palkinto, jonka arvo on 30 000 euroa, annetaan henkilölle tai työryhmälle joka on huomattavasti edistänyt teknillistä osaamista Suomessa.

Sensible 4:n kehittämä ohjelmisto mahdollistaa itseajavien ajoneuvojen ajamisen kaikissa sääolosuhteissa ja ympäristössä. TEK:n raati perustelee voittoa näin: "Vaikeat sääolosuhteet ovat autonomisten ajoneuvojen akilleen kantapää. Teknisten ratkaisujensa ansiosta Sensible 4:n GACHA-robottibussi kulkee sateesta, sumusta ja lumesta huolimatta." Raadin mukaan GACHA-bussi on rohkea kurotus tulevaisuuteen.

Muut finalistit olivat tänä vuonna Valmet, ABB, Sandvik sekä CH-BioForce. Sensible 4 toimitusjohtaja Harri Santamala kommentoi palkintoa: "Suomalaisen insinööripalkinnon voitto tuntuu erityisen hyvältä kun huomioi millä tasolla muut finalistit ovat. Palkinto on osoitus siitä, että pienissäkin startupeissa löytyy osaamista kehittämään huippuluokan teknologiaa. Olen todella ylpeä meidän tiimistä."

Sensible 4 tekee työtä jaetun itseajavien liikkumispalveluiden edistämiseksi ja tuomiseksi pysyväksi osaksi jokapäiväistä liikennettä jo muutaman vuoden kuluessa. Viime vuonna GACHA-robottibussi ajoi Nokian kampuksella Espoon Keran alueella, jossa tavoitteena on aloittaa jatkuva liikennöinti. Toteutuessaan Espoon robottibussiprojekti on yksi maailman ensimmäisistä jatkuvasti liikennöitävistä autonomisen ajamisen joukkoliikennereiteistä.

GACHA-bussi on ajanut kevään aikana pilottireittiä Pasilassa. FABULOS-pilottiprojektissa ajetaan ensimmäistä kertaa kolmen autonomisen ajoneuvon ryhmässä, käytetään uutta etäohjauskeskusta ja testataan kysyntäpohjaista liikennöintiä. Pilotti avataan yleisölle keskiviikkona 10.6.2020. Bussiin otetaan rajattu määrä matkustajia epidemiaturvallisuuden takia. 

Sensible 4 keräsi alkuvuoden A-rahoituskierroksella kuuden miljoonan euron sijoituksen japanilaisilta sijoittajilta. Sensible 4 on tuplannut työntekijöiden määrä 29 hengestä 62:een- ja rekrytointi jatkuu edelleen Koronasta huolimatta.

Sensible 4:n palkittu GACHA-tiimi
Harri Santamala
Tommi Rimpiläinen
Jari Saarinen
Jussi Suomela
Teemu Korhonen
Bilal Ahmad
Tommi Berg
Fredrik Forssell
Umar Hamid
Aku Kyyhkynen
Marko Lindroos
Janne Luukkaa
Jalmari Matilainen
Miika Nousiainen
Maria Santamala
Aleksi Tepponen
Tuomas Tiira
Ert Ülle
Svyatoslav Beletskiy
Jukka Latvakoski
Jaakko Järvinen
Masi Järvinen
Sampo Kuikka 
Rajkumar Muthusamy
José-Luis Peralta
Jarkko Salonen
Timo Suomala
Sampo Säilä
Tapio Taipalus
Juha Tuomola