Roska-ahmatit Korkeasaareen

13.8.2018

Korkeasaaren uusiin älyroska-astioihin mahtuu niiden puristustoiminnon ansiosta vähintään 20 kertaa enemmän roskia kuin perinteisiin katuroska-astioihin. Se tarkoittaa yli 90% vähennystä jätekuljetuksiin, kuljetuspäästöihin ja -kustannuksiin. 

Lehtovuori Oy:n Suomessa suunnitellut ja valmistamat CitySolar -älyroska-astiat ilmoittavat tyhjennystarpeestaan itse jätehuoltoon, joten roskiksessa on aina tilaa. Jätteiden puristustoiminto toimii aurinkovoimalla. 

Korkeasaaren hankkimat kaksi älyroska-astiaa ovat pilottikappaleet ennen teknologian laajempaa käyttöönottoa. 

– Älyroskikset auttavat meitä osaltaan kohti hiilineutraaliutta. Kotimainen vaihtoehto valittiin käytettävyytensä ansiosta. Meille on myös tärkeää, että roskat voi tyhjentää suoraan tavallisen jäteauton tyhjennystoiminnolla, ilman roskasäkkien kantamista, kertoo Korkeasaaren kiinteistöjohtaja Hanna Kurki

Roskat ovat Korkeasaarelle merkittävä työmaa ja kustannustekijä alueella vuosittain vierailevien puolen miljoonan asiakkaan takia. Lisäksi osa villieläinten seurana saarella viihtyvistä 150 muusta lajista, esimerkiksi lokit ja oravat, osaavat roskien levittämisen erinomaisesti. Tiiviisti suljettava älyroskis estää niidenkin tuhotyöt. 

Suomen johtavan ympäristökalustaja Lehtovuori Oy:n Ylöjärven tehdasta työllistää tällä hetkellä kotimaan toimitusten lisäksi yhtiön historian suurin kertatilaus, jonka ansiosta Lehtovuori toimittaa tänä ja ensi vuonna Tukholman alueelle 80:n CitySolarin lisäksi yli 1000 muuta kaupunkikalustetta, mm. lajitteluastioita. 

– Kansainvälisiä kyselyitä satelee tällä hetkellä erittäin paljon. Älyroska-astiateknologian hyötyihin on todella herätty, kertoo Lehtovuori Oy:n toimitusjohtaja Eero Ojanentyytyväisenä. 

CitySolar -älyroska-astian koko on 240 litraa, eli nelinkertainen yleisimpään 60 litran katuroska-astiaan verrattuna, ja sen kapasiteetti kasvaa puristustoiminnon ansiosta vähintään 1200 litraan roskien materiaalista riippuen. 

Älyroska-astia on kertainvestointina perinteistä jäteastiaa arvokkaampi, mutta maksaa itsensä jätekuljetusmäärien vähenemisenä takaisin keskimäärin alle kolmessa vuodessa.
 

Korkeasaaren roska-ahmatti sisältää teknologian lisäksi
jätehuollon yleisimmin käytetyn 240 litran roska-astian,
jonka tyhjennys onnistuu tavallisen jäteauton tyhjennystoiminnolla.