Rukan turistialueelle asennettiin sähköverkkoa maan alle 90 kilometriä

Rukan turistialueelle asennettiin sähköverkkoa maan alle 90 kilometriä

19.6.2024

Sähkön toimitusvarmuus paranee Rukan turistialueella Kuusamossa, kun vuonna 2022 aloitetut Carunan sähköverkon parannustyöt saadaan päätökseen. Vanhat ilmajohdot on purettu, ja uutta maakaapelia on asennettu 90 kilometrin verran.

- Kaivoimme kaapeliojaa 45 kilometriä, josta yhteiskaivuuta valokaapelille oli 22 kilometriä. Asensimme maakaapelia yhteensä 90 kilometriä. Ilmajohtoa purimme 55 kilometriä, kertoo Carunan rakennuttajapäällikkö Janne Aro-Koivisto.

Lisäksi purettiin noin 600 kyllästysaineita sisältänyttä vanhaa sähköpylvästä. Uuden sähköverkon poistomuuntamoissa on öljykaukalot, joihin öljyt valuvat muuntajakoneen rikkoutuessa. 

- Vanhan ilmajohtoverkon pylväsmuuntamoissa oli mahdollista, että öljyt valuvat maaperään, jos esimerkiksi salamanisku särki muuntajan. Nyt tällaista riskiä ei enää ole, Aro-Koivisto sanoo.

Rukan alueen saneeraus on osa isompaa kokonaisuutta, jossa Carunan Koillismaan jakelualueen taajama-alueet maakaapeloidaan, mikä parantaa asiakkaiden luotettavaa sähkönjakelua. Carunan tavoitteena on saada sähkökatkojen kesto vikatapauksissa rajatuksi enintään kuuteen tuntiin taajama-alueilla.

Rukan turistialueen omaleimaisuuteen kiinnitettiin huomioita jo suunnitteluvaiheessa.

- Rukalla löytyi valtatien pientareelta Suomessa harvinaista, erittäin uhanalaista horkkakatkeroa. Tämän vuoksi maakaapelin reitti suunniteltiin siinä kohdassa uusiksi, Aro-Koivisto sanoo.

Uusi maakaapeliverkko edistää myös uusiutuvan energian käyttöä Rukan turistialueella.

- Rukalla on nyt paremmat valmiudet esimerkiksi sähköautojen latauspisteiden asentamiseen sekä pientuotannon, kuten aurinkopaneelien, kytkemiseen Carunan verkkoon, Aro-Koivisto sanoo.

Sähkön toimitusvarmuus paranee Rukan turistialueella Kuusamossa sähköverkon parannustöiden ansiosta.