S-ryhmä rakennuttaa kaksi sähkövarastoa Sipoon logistiikkakeskuksiin

8.6.2021

Nokialainen Merus Power toimittaa syksyllä 2021 S-ryhmän Sipoon logistiikkakeskuksiin kaksi sähkövarastoa, joiden on määrä osallistua energia- ja taajuudensäätömarkkoinoille sekä varastoida mahdollinen aurinkovoimalan ylituotanto.

Näiden järjestelmien yhteyteen lisätään Merus Powerin toimittamat ja käyttöönottamat kaksi 1MW/1MWh sähkövarastoa, joiden on määrä osallistua energia- ja taajuudensäätömarkkinoille sekä varastoida mahdollinen aurinkosähköjärjestelmien ylituotanto. Perinteisesti kiinteistöt siis vain kuluttavat energiaa. Nyt sähkövarastojen avulla S-ryhmän logistiikkakeskusten mikroverkoissa voidaan tehokkaasti hyödyntää omalla uusiutuvalla tuotannolla tuotettua energiaa.

- Sipoon logistiikkakeskusten sähkövarastot tukevat sähköverkon toimintaa korjaamalla taajuuden vaihteluita. Sähköverkon tasapainotus on tulevaisuudessa yhä tärkeämpää, mitä enemmän uusiutuvaa energiaa on sähköverkossa. Uusiutuvan energian kasvu on tärkeä kehityssuunta, joka edistää kestävää energiamurrosta, mutta haasteena on säästä riippuva energiantuotannon vaihtelu ja ennustamisen epävarmuus. Sähkövarastoilla tuetaan sähköverkon vakautta, sanoo Merus Powerin toimitusjohtaja Kari Tuomala.

Merus Powerin sähkövarastot sisältävät nykyaikaiset litiumioniakut, invertterit ja muuntajat sekä järjestelmän muun laitteiston. S-ryhmän molempien sähkövarastojen teho on 1 MW ja kapasiteetti 1 MWh, ja ne perustuvat Merus Powerin kehittämään modulaariseen teknologiaan. Sähkövaraston verkkoliitynnän laitteet ja ohjelmistot suunnitellaan ja valmistetaan Merus Powerin tehtaalla Nokialla.

Merus Powerin sähkövarastoja on käytössä muun muassa Suomessa Iin Kuivaniemen Viinamäen tuulipuistossa tasaamassa tuulivoiman tuotantoa. Pirkanmaalle Merus Power on toimittanut sähkövarastoja esimerkiksi Lempäälän Energian LEMENE-projektiin ja uusimpana yhteistyöprojektina Elenian ja Fortumin kanssa turvaamassa haja-asutusalueen sähkönsaantia. Yhtiön tuotannosta menee 85 % vientiin.