S-ryhmä rakentaa valtakunnallisen ABC-latausverkoston sähköautoille

8.4.2021

S-ryhmän tavoitteena on rakentaa vuosien 2021–2024 aikana koko maan kattava sähköautojen latauspisteverkosto. Samalla ABC-mobiilin autoilijoille suunnatut palvelut laajenevat sähköautojen lataamiseen. Laitteistojen osalta yhteistyökumppanina on kotimainen sähkölatauslaitteiden edelläkävijä Kempower.

ABC-latausverkosto rakennetaan tulevina vuosina vaiheittain S-ryhmän ABC-asemien, markettien ja hotellien yhteyteen. Ensimmäiset ABC-latauspisteet avataan keväällä 2021 ja yhdessä asiakkaiden kanssa karttuvien kokemusten perusteella toimintaa kehitetään ketterästi verkoston laajentamisen ohella.

– Rakennamme ensimmäiset ABC-latauspisteet suurimpien toimipaikkojemme, kuten Prismojen, hotellien ja ABC-liikennemyymälöiden, yhteyteen kahden seuraavan vuoden kuluessa ja siitä etenemme kohti pienempiä toimipaikkoja. Koko verkosto toimii saman ABC-lataus-brändin alla. Tämän lisäksi S-ryhmän toimipaikkojen yhteydessä jo olemassa olevat yhteistyökumppaneiden latauspisteet palvelevat kuten ennenkin, kehitysjohtaja ABC-latauksen tavoitteena on olla asiakaskokemuksen ja luotettavuuden näkökulmasta markkinoiden johtava latauspalvelun tarjoaja. 

– Tähän päästään markkinoiden parhailla laitteilla, helpolla, nopealla ja mukavalla asioinnilla sekä kilpailukykyisellä hinnalla, jonka päälle kertyy Bonusta, kuten kaikista S-ryhmästä tehtävistä ostoksista.

- Yksi helppouden kulmakivi on ABC-mobiili, joka toimii sähkölatauksen käyttöliittymänä. Sovellusta käyttää jo useampi satatuhatta asiakasta, joten valmiina on laaja, tyytyväisten asiakkaiden verkosto. Vaihe vaiheelta ABC-mobiilista on kehittynyt ja kehittyy sovellus, jossa on kaikki autoilijan tarvitsemat palvelut. Palvelun hinnoittelusta kerrotaan myöhemmin, Tiina Viksten ABC-ketjuohjauksesta kertoo.

ABC-latauksen tavoitteena on olla asiakaskokemuksen ja luotettavuuden näkökulmasta markkinoiden johtava latauspalvelun tarjoaja. 

– Tähän päästään markkinoiden parhailla laitteilla, helpolla, nopealla ja mukavalla asioinnilla sekä kilpailukykyisellä hinnalla, jonka päälle kertyy Bonusta, kuten kaikista S-ryhmästä tehtävistä ostoksista.

Yksi helppouden kulmakivi on ABC-mobiili, joka toimii sähkölatauksen käyttöliittymänä. Sovellusta käyttää jo useampi satatuhatta asiakasta, joten valmiina on laaja, tyytyväisten asiakkaiden verkosto. Vaihe vaiheelta ABC-mobiilista on kehittynyt ja kehittyy sovellus, jossa on kaikki autoilijan tarvitsemat palvelut. Palvelun hinnoittelusta kerrotaan myöhemmin.

ABC-ketjun arvion mukaan Suomen autokannan koko on noin 3 000 000 henkilöautoa vuonna 2030. Sähköautoja tai ladattavia hybridejä arvioidaan olevan Suomessa tuolloin yli 500 000. Kasvava ladattava sähköautokanta edellyttää huomattavasti nykyistä laajempaa ja saavutettavampaa latausverkostoa. Näkyvin muutos tulevaisuudessa on siis sähköisen liikenteen kasvu, mutta tulevaisuus tuo liikenteeseen myös muita uusia käyttövoimia.

– Nyt lanseerattavan ABC-latauksen lisäksi kehitämme myös nestemäisten tuotteiden valikoimaa ABC-ketjussa. Tuommekin alueellisesti jakeluun täysin uusiutuvan dieselin kesään 2021 mennessä. On tärkeää, että etsimme kustannustehokkaita ja teknisesti toimivia ratkaisuja vähentämään liikenteen fossiilisia päästöjä nyt ja tulevaisuudessa. Olemme myös ylpeitä siitä, että ABC-latauksen sähkö on pääosin itse tuottamaamme uusiutuvaa sähköä, toteaa ABC-ketjujohtaja Harri Tuomaala.

ABC:n tavoitteena on, että suomalaiset voivat ajaa vastuullisemmin käyttövoimasta riippumatta. Suomalaisessa liikenteessä tullaan pitkään käyttämään kaikkia energiamuotoja, ja siksi niiden kaikkien on oltava hyviä, vastuullisia ja kehittyviä. Näin iso diesel ja moderni sähköauto voivat molemmat olla järkivalintoja omassa tehtävässään.

ABC-latausverkosto rakennetaan yhdessä suomalaisen, Lahdessa toimivan Kempowerin kanssa.