Sähkö energiamurroksen keskiössä

17.11.2023

Sähköenergia on merkittävässä asemassa pyrittäessä ilmastoneutraaliin Suomeen. Siitä tuli vakuuttuneeksi Paimion Sähkömuseon Paimion kaupungintalon Paimiosalissa järjestämässä seminaarissa 14.11.23, kun alan asiantuntijat toinen toistaan tukien esittelivät eri tuotantomuotojen edistystä. Asenne ratkaisee, todettiin seminaarin lopuksi käydyssä paneelikeskustelussa. Hakeutumalla rohkeasti ja ennakkoluulottomasti kehityksessä eteenpäin päästään parhaimpiin tuloksiin yhteistyössä monien alaan vaikuttavien tahojen kanssa.

Esillä olleet energiantuotantomuodot olivat ydinvoima, pienydinvoima, tuulivoima, aurinkovoima ja vetyvoima. Mukana oli myös kiertotalous, jota valotti Paimion kaupungin hankekoordinaattori Johanna Liipola. Seminaarin puheenjohtajan toimi Caverion Industrian toimitusjohtaja Elina Engman.

  • Ydinvoimasta puhuttiin Suomessa 90-luvulla auringonlaskun alana, mutta nyt se tuottaa yli puolet Suomen sähköenergiasta, totesi Teollisuuden Voiman turvallisuusjohtaja Veli-Pekka Nurmi. Monissa muissakin Euroopan maissa katsotaan taas ydinvoiman perään.
  • Pienydinvoima on vasta kehitysvaiheessa. Parhaimmillaan ne voisivat toimia lämpövoimaloina. Voimalat tulevat olemaan sarjavalmisteisia ja kooltaan keskikokoisia, kertoi Energiateollisuus ry:n asiantuntija Anniina Alasaari
  • Tuulivoima on tehnyt huiman harppauksen marginaalista merkittäväksi energiakentän tukipilariksi. Ja kasvu jatkuu. Voimaloiden tornien korkeus ja siipien pituus sekä teho ovat kasvaneet rajusti. Nykyiset voimalat rakennetaan markkinaehtoisesti ilman tukia, kertoi toimitusjohtaja Anni Mikkonen Suomen tuulivoimayhdistyksestä
  • Aurinkovoima on osoittautunut hyvin sopivaksi Suomen olosuhteisiin ilmastostamme huolimatta ja aurinkovoiman käyttö on kasvanut vauhdikkaasti. Teollisen mittakaavan aurinkovoimaloita Suomessa ei ole yhtään, kertoi apulaisprofessori Antti Kosonen Lappeenrannan teknisestä yliopistosta.
  • Vedyntuotanto yhdessä ammoniakin kanssa on kehitteillä Naantaliin tulevassa laitoksessa, joka on vasta luvitusvaiheessa. Toteutukseen päästäneen vasta vuosien päästä, kertoi Elomatic Oy:n hallituksen puheenjohtaja Patrik Rautaheimo. Tämäkin laitos tulee tuottamaan sähköä.

Kierrätettävyydestä todettiin paneelikeskustelussa, että kaikissa esitellyistä tuotantomuodoissa kierrätettävyys on korkealla tasolla. Pisimmälle se on viety ydinvoimassa, sillä jo rakennusvaiheessa on perustettu rahastot purkamista varten. Käytöstä poistetut ydinvoimalat puretaan ja laitoksen paikka maisemoidaan.

Energiamurros – Sähköenergia vihreiden elinolosuhteiden mahdollistajana oli Sähkölähteenmäen satavuotista historiaa juhlistavan SLM-100 juhlavuoden päätösseminaari. Seminaariin osallistui 107 henkilöä, joista yli puolet sähkö- ja energia-alan opiskelijoita.

Seminaarin päätöspaneelissa vas. Elina Engman, Johanna Liipola, Veli-Pekka Nurmi, Anniina Alasaari, Anni Mikkonen, Patrik Rautaheimo ja Antti Kosonen.