Sähköala valitsi kuudennen kerran Vuoden sähköauton

Sähköala valitsi kuudennen kerran Vuoden sähköauton

22.11.2023

MG4 Luxury on Vuoden sähköauto® 2024

MG4 Luxury on Vuoden sähköauto® 2024. Valinnan teki sähköalan järjestöjen edustajista koostunut palkintoraati. Raati perusteli valintaansa ennen kaikkea keskivertoautoilijalle riittävillä ominaisuuksilla, tiloilla ja kohtuullisella hinnalla. Erityisesti yllätti sisätilat, mitkä ovat riittävät perheautolle. Ajotuntumakin on hyvä, pehmeähköstä jousituksesta huolimatta. Koeajoa kovasti häirinnyt kaistavahdin toimintakin on nyttemmin korjattu. Auton kojetaulun ergonomia on myös hyvä eli toimintoja ei ole liiaksi kätketty valikkojen taakse, vaan toteutettu perinteisillä katkaisijoilla.

Voittajan valitsi palkintoraati, johon kuuluivat Tuukka Heikkilä Energiateollisuus ry:stä, Jarmo Raninen Sähköteknisen Kaupan Liitto ry:stä, Mikko Arvinen Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:stä, Timo Kekkonen Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry:stä sekä Ilkka MannerJouni Kekäläinen ja Vesa Linja-aho Sähköinsinöörit - SIL ry:stä.

Edellisvuoden tapaan sähköautoille suoritettiin esikarsinta teknisten tietojen perusteella. Listalle hyväksyttiin vain autoja, jotka ovat tilattavissa Suomessa. Näistä finalisteiksi valikoituivat tänä vuonna MG4:n lisäksi Nissan ARIYA ja Kia EV6.

Finalisteista selvästi MG4:ää kalliimpi oli Nissan ARIYA. Nissan ARIYA oli raadin mielestä todella hyvä kokonaisuus, ajettavuus erinomainen ja mittaristo hyvin suunniteltu. Sekä sisä- että tavaratilat saivat kiitosta, kun taas vaihteenvalitsin ja erityisesti käsijarrun toiminta ja sijainti saivat moitteita.

Kolmantena finalistina Vuoden sähköauto® 2024 kilpailussa oli Kia EV6. Kia EV6 oli oikeastaan liian kallis, mutta otettiin mukaan koska auto on saanut hyviä arvioita aiemmin ja koska edullisempia autoja markkinoilla edelleenkin on liian vähän. Kia EV6 on kaikin puolin hyvä auto, mutta moni tämän hintaiseen autoon kuulumaton yksityiskohta häiritsi. Myös tavaratila on yllättävän pieni.

Kokonaisuutena tänäkään vuonna ei ollut erityisen paljon ns. kohtuullisen hintatason uusia sähköautoja saatavilla. Nyt loppuvuodesta 2023 tiedetään jo, että vuonna 2024 rynnii markkinoille useampia sekä kiinalaisia, että eurooppalaisia alle 30 000 € hintaluokkaan mahtuvia autoja. Tämä ilmiö tuleekin vauhdittamaan sähköautojen myyntiä selvästi.

Vuoden sähköautot:

  • 2024 MG4 Luxury
  • 2023 Polestar 2 Long Range 
  • 2022 vuoden sähköauton vuosilukua vaihdettiin kuluvasta vuodesta seuraavaksi vuodeksi
  • 2021 Škoda ENYAQ iV.
  • 2020 Volkswagen ID.3
  • 2019 Nissan Leaf e+
  • 2018 Hyundai Kona Electric