Sähköautoilu siivittää hitsausteknologian huippuosaajaa

10.3.2022

Teollisuudelle laserhitsausteknologiaa suunnittelevasta ja toimittavasta Coherent Inc.:n Tampereen yksiköstä on tullut viime vuosina yksi sähköauto- ja akkuteollisuuden avainkumppaneista.

Menestyksen taustalla on tamperelaisten kehittämä kaksisädeteknologia. Sen ansiosta akkukennoja yhdistävät hitsaussaumat ovat entistä laadukkaampia, kestävämpiä ja vähähuokoisempia. Tämä puolestaan vähentää oikosulku- ja paloriskiä ja pidentää akkujen käyttöikää.

- Kahden erillisen lasersäteen ansioista lämmöntuotto voidaan optimoida, joten hankalasti puhdistettavia roiskeita tai huokoisuutta ei synny haastavienkaan hitsausmateriaalien kohdalla, toimitusjohtaja Jarno Kangastupa sanoo.

Coherentin teknologiaa hyödyntävät maailman johtavat sähköautojen akkuvalmistajat, mutta sitä käytetään myös autotehtaiden kokoonpanolinjoilla.

- Autojen runkorakenteissa käytetään suurlujuusteräksiä, joita väärä liitostapa saattaa haurastuttaa. Kehittämällämme hitsausteknologialla eri teräslaatujen liitoksista saadaan kestäviä ja akkukennojen koteloista kosteuden ja hapenpitäviä, Kangastupa lisää.

Ripeästi kasvava yhtiö etsii jatkuvasti riveihinsä uusia vahvistuksia, joiden kanssa turvata kasvupolku. Suun­nittelun ja tuotannon ohella uusia käsipareja tarvitaan tulevaisuudessa mm. logistiikkaan ja tukitoimintoihin.

Toimitusjohtaja Jarno Kangastupa odottaa tulevaisuudelta paljon.