Sähkölinjojen myrskyvahingot korjataan nopeammin tulevaisuudessa

4.12.2020

Suomalainen energiayhtiö Järvi-Suomen Energia, joka toimittaa sähköä yli 100 000 asiakkaalle Järvi-Suomen alueella, testasi yhteistyössä virolaisen teknologiayrityksen Hepta Airbornen kanssa innovatiivista tapaa tarkastaa sähkölinjoja myrskyn jälkeen. Kokeilu suoritettiin Mikkelissä.

Järvi-Suomen Energia testasi nopeampaa ja tehokkaampaa ratkaisua verrattuna perinteisiin menetelmiin, joita käytetään ympäri maailmaa myrskyn jälkeisten vahinkojen havaitsemiseen. Sähkölinjojen toiminnan monitorointia kokeiltiin droneilla yhteistyössä teknologiayritys Hepta Airbornen kanssa. 

Myrskytarkastus droneilla tarjoaa useita etuja verrattuna jalkaisin tai muilla tavoin tehtäviin tarkastuksiin. Dronejen käyttö on yli kaksi kertaa nopeampaa kuin maastossa tehty tarkastus. Se on myös huomattavasti turvallisempaa, sillä kenenkään ei tarvitse liikkua sähkölinjojen alla. 

- Olemme kiinnostuneita ottamaan käyttöön uusia mahdollisuuksia, jotka tarjoavat parhaan mahdollisen laadun ja nopeuden. Meille on ensisijaisen tärkeää varmistaa sähkön jatkuva saatavuus asiakkaillemme. Sähkökatkosten lyhentäminen on yksi prioriteeteista, sanoi Järvi-Suomen Energian kehitysinsinööri Tomi Öster

Kaksikymmentä metriä sekunnissa puhaltava tuuli ei estä Heptan dronea nousemasta ilmaan. Hepta Airbornen toimitusjohtaja Henri Klemmer totesi, että Hepta on Pohjoismaiden alueella ainoa, joka tarjoaa jatkuvaa reaaliaikaista myrskyvalvontaa riippumatta siitä, onko yö, voimakas tuuli tai sakea lumipyry.

- Dronellamme on kaksi erityistä vahvuutta. Se kykenee lentämään voimakkaassa tuulessa, ja se voi lentää kolme tuntia kerrallaan, Klemmer sanoi.

Virolainen tekoälyyn keskittyvä teknologiayritys Hepta Airborne automatisoi sähkölinjojen analysoinnin hyödyntämällä droneja, helikoptereita, satelliitteja ja big data -analyysia. Tekoälyvetoinen ohjelmisto uBird etsii vikoja ja potentiaalisia riskejä tulevien toimintahäiriöiden estämiseksi sekä kustannusten ja ajan säästämiseksi. 

Yritykselle on annettu tehtäväksi digitoida yli 40 000 kilometriä sähkölinjaverkkoja Virossa, Suomessa, Ruotsissa, Ukrainassa, Liettuassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Heptan tukena on EIT InnoEnergy, kestävän energian innovaation tukija, jota puolestaan tukee Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti.