Sähkön hinnannousu näkyy kaukolämmön kysynnässä Tampereella

27.10.2022

Vuodesta 2022 on tulossa Tampereella ennätysvuosi uusien kaukolämpöliittymien osalta. Taustalla vaikuttavat sekä sähkönhinnan nousu että rakentaminen, jota epävarma tilanne ei ole pysäyttänyt Tampereella. Kaukolämpöä valitaan lämmitysmuodoksi uusiin kerros- ja rivitaloihin mutta myös teollisuusrakennuksiin ja liiketiloihin.

- Tästä vuodesta tulee ennätyksellinen. Myös ensi vuosi näyttää tällä hetkellä hyvältä, vaikka rakentaminen hiipuu, kertoo Tampereen Sähkölaitoksen myyntiryhmän päällikkö Paavo Pietikäinen.

Uusien liittymien lisäksi kysyntään vaikuttaa myös se, että olemassa olevia kiinteistöjä siirtyy kaukolämmön piiriin. Pietiläisen mukaan tämän vuoden erikoisuus on ollut se, että kaasun käyttäjiä siirtyy kaukolämpöön. 

- Esimerkiksi teollisuudessa yleistyy malli, jossa kaasulla lämmitetään jatkossa vain korkeaa lämpötilaa vaativia prosesseja ja kiinteistöt lämpiävät kaukolämmöllä, Paavo Pietikäinen kertoo.

Kovasta kysynnästä huolimatta liittymien toimitusajat ovat pysyneet pääosin normaalin toimitusajan puitteissa. Myös laitteistoa on hyvin saatavilla.

Noin 89 % tamperelaiskodeista lämpiää kaukolämmöllä. Asukkaista yhä harvempi pohtii lämmitysmuodon vaihtamista.

- Vallitseva tilanne on saanut ihmiset tarkastelemaan eri vaihtoehtoja kriittisesti. Viime aikoina moninkertaiseksi noussut sähkön hinta tekee kaukolämmöstä esimerkiksi maalämpöön verrattuna entistä houkuttelevamman. Ennen kriisiä laaditut energiaremontin kannattavuuslaskelmat eivät enää pidä sähkön hinnan osalta paikkaansa, ja tulevaisuuden ennustaminen on hankalaa, Tampereen Sähkölaitoksen asiakkuusjohtaja Mikko Erma sanoo.

Vaikka kysyntä on kovaa, lämpöä riittää Tampereella, jossa lämmöntuotanto nojaa vahvasti uusiutuviin polttoaineisiin.

Erman mukaan kaukolämpö on hyvin paikallinen tuote ja käytetyt polttoaineet sekä kapasiteetti eroavat merkittävästi alueittain. Tehtyjen valintojen ansiosta Tampereella ei olla venäläisten fossiilisten polttoaineiden varassa.

Lisääntyvään kaukolämmön kysyntään Tampereella vastaa ensi vuoden alussa valmistuva Naistenlahti 3 -voimalaitos. Se korvaa vanhan Naistenlahti 2 -laitoksen. Uuden voimalaitoksen lämpöteho on noin 30 prosenttia vanhaa suurempi.