Pörssisähkön keskihinta laski alle 10 sentin: onko muutos pysyvä?

10.1.2023

Sähkösopimusten hintavertailusivusto Halvinsähkösopimus.fi tiedottaa pörssisähkön 28 vuorokauden keskihinnan laskeneen alle 10 sentin kilowattitunnilta. Joulukuun lopussa alkanut hintalasku näyttää futuurien perusteella jatkuvan myös keväällä.

Pörssisähkön halvempaan hintaan vaikuttaa nyt erityisesti maakaasun laskenut hinta, tuulivoiman hyvä saatavuus Suomessa sekä leuto tammikuu.

Tulevan talven johdannaiset ovat laskeneet rajusti joulukuun alun arvioista. Nyt talven kalleimmaksi kuukaudeksi ennakoidaan helmikuuta, ja silloinkin sähkön hinta nousisi vain 14,7 senttiin kilowattitunnilta.

  • Pörssisähkön 28 vuorokauden keskiarvo (sis. ALV 10 %) laski 9,52 senttiin kilowattitunnilta 17.1. 
  • 7 vuorokauden keskiarvo on 17.1. vain 6,3 c/kWh
  • Vielä joulukuussa sähköstä maksettiin keskimäärin 27,1 c/kWh, vaikka hinnan lasku alkoikin jo joulukuun lopulla
  • Johdannaismarkkinat ennakoivat sähkön hintalaskun jatkuvan
  • Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat laskeneet jopa yli 40 % joulukuun puolivälistä

Pörssisähkön keskituntihinta on laskenut rajusti

Pörssisähkön keskituntihinta on laskenut rajusti joulukuun puolivälistä asti. 28 vuorokauden keskihinta painui pitkästä aikaa alle 10 sentin kilowattitunnilta, ja 7 vuorokauden keskihinta oli vain 6,3 c/kWh.

Halvempaan hintaan on vaikuttanut etenkin maakaasun laskenut hinta, talven leuto sää sekä tuulivoiman hyvä saatavuus. Samalla myös sähkön johdannaismarkkina on rauhoittunut, ja hintaennusteet tulevalle talvelle ovat laskeneet jyrkästi.

Joulukuun keskimääräinen sähkön hinta oli spot-markkinoilla jopa 27,1 c/kWh arvonlisäveron kanssa, vaikka sähkön hinta lähtikin laskuun jo joulukuun lopulla.

Johdannaismarkkinat ovat kääntyneet laskuun

Sähkön johdannaismarkkinoiden perusteella halventunut sähkön hinta ei ole vain väliaikaista. Nykyisten futuurihintojen perusteella sähkön hinta nousee Suomessa kalleimmillaan helmikuussa reiluun 16 senttiin kilowattitunnilta.

Kesällä sähkön keskihinnan odotetaan painuvan jo selvästi alle 10 sentin kilowattitunnilta, ja seuraava hintapiikki olisi luvassa talvella 2024.

Futuureihin sisältyy jo niiden luonteensa vuoksi myyjän oma riskipreemio. Sähkön todelliset hinnat voivat siis olla futuureita halvemmat.

Määräaikaisten sähkösopimusten kiinteät hinnat perustuvat pitkän ajan sähköfutuureihin, joten futuureilla on oleellinen osa sähkösopimusten hinnoittelussa.

Määräaikaisten sopimusten hinnat laskevat, mutta pörssisähkö on ollut vuoden alusta halvin

Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat Halvinsähkösopimus.fin vertailussa olleet rajussa laskussa. Nyt halvin 2 vuoden määräaikainen täysin kiinteä sopimus on jopa yli 25 % halvempi kuin vuoden alussa.

Joulukuun puolivälistä saman sopimuksen hinta on laskenut jopa 40 %. 

Halvemmat määräaikaiset sopimukset houkuttavat nyt suomalaisia, mutta toisaalta vuoden alusta pörssisähkö on ollut selvästi halvin sopimustyyppi. 

Kuluttajan kannalta pörssisähkösopimus tulee todennäköisesti pitkässä juoksussa halvemmaksi, mutta kyseisessä sopimuksessa myös hintariskit kannetaan itse.

Kiinteällä määräaikaisella sopimuksella hinnan voi lukita ja riskeiltä suojautua, mutta tästä joutuu maksamaan riskilisää hinnassa.

Koko selvitys tarkoin futuurihinnoin on luettavissa täältä.