Sähkön hinta ei heikentänyt sähköautojen kysyntää

10.1.2023

Ladattavien autojen markkinaosuus joulukuussa lähes 50 %, sähköautojen osuus lähes nelinkertaistunut kahdessa vuodessa.

Vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä Suomessa ensirekisteröidyistä henkilöautoista 45 % oli sähköllä ladattavia. Pelkästään sähköllä toimivien akkusähköautojen osuus ensirekisteröinneistä oli 25 %. Samaan aikaan pelkillä fossiilisilla polttoaineilla kulkevien autojen osuus on laskenut ennätyksellisen alas. Vuonna 2015 rekisteröidyistä autoista 96 % kulki perinteisellä polttomoottorilla, vuoden 2022 aikana niiden vastaava osuus laski noin kolmeenkymmeneen prosenttiin. Koko vuoden 2022 ensirekisteröinneistä Suomessa 37,6 % oli sähköllä ladattavia.

Sähköautojen osuus voisi olla vielä paljon suurempi, mutta päättynyttä vuotta leimasi maailmanlaajuinen komponenttipula. Lisäksi autojen hankintahinnat ovat keskimäärin nousseet, ja hinnannousu, yhdistettynä taantuman pelkoon, heikentää innokkuutta hankkia uusi auto. Komponenttipula on näkynyt myös autojen varustetasoissa, joista on jouduttu tinkimään.

Huomattavaa ensirekisteröinneissä on, että kaikesta huolimatta sähköllä ladattavien osuus hipoi joulukuussa 50 prosentin rajaa. Viime vuoteen verrattuna ladattavien hybridien osuus on pienentynyt ja pelkästään sähköllä toimivien akkusähköautojen osuus kasvanut.

Autovalmistajilta on kuultu useita lupauksia niin latauksen maksujärjestelmien kuin kaksisuuntaisen latauksenkin (V2G) suhteen. Nämä mahdollistavat sähköautojen aiempaa sujuvamman, mutta myös monipuolisemman käytön osana älykästä sähköverkkoa. Liikenteen sähköistyminen jatkuu myös tulevaisuudessa.