Sähkönkäyttöä huipputunneilla kannattaa nyt vähentää

24.8.2022

Energiapalveluyhtiö Väre muistuttaa sähkönsäästön ja kulutushuippujen välttämisen tärkeydestä. Syksyn lähestyessä sähkön kulutus kasvaa ja samaan aikaan sähkön tarjonta pysyy niukkana Euroopassa ja Suomessa. Tällä viikollakin Suomessa sähkö on huippukallista arkipäivien aamu- ja iltapäivän tunneilla.

- Sähkön säästäminen erityisesti huippukulutuksen aikaan, eli arkipäivien aamu- ja iltapäivän tunteina, on ajankohtaista ja tärkeää aloittaa heti. Erityisen tärkeää se on silloin, jos sähkösopimuksessa on tukkuhinnanvaihteluun liittyviä elementtejä, toteaa energiapalveluyhtiö Väre Oy:n toimitusjohtaja Juha Keski-Karhu.

Keski-Karhun mukaan myös niiden, joilla on kiinteähintainen sähkösopimus, kannattaa vähentää kulutusta ja ajoittaa se järkevästi.  

- Tämä johtuu siitä, että pörssisähkön hintapiikit vaikuttavat myös määräaikaisten sopimusten saatavuuteen ja hintatasoon. Mitä useammin ja korkeampia hintapiikkejä esiintyy, sitä kalliimpia ovat sähkön hintasuojaukseen käytettävät futuurit. Mitä kalliimpia futuurit ovat, sitä vaikeampi sähkönmyyjien tarjota kiinteähintaisia sopimuksia ja sitä kalliimpia ne ovat. Vaikutusketju on suora ja välitön, Keski-Karhu muistuttaa. 

Elokuun 17. päivä Baltian maissa veroton tukkuhinta nousi maksimihintaan 4 000 euroa megawattitunnilta. Myös Suomessa on vaara, että sähkön tukkuhinta nousee maksimihintaan tai lähelle sitä useisiin tuhansiin euroihin megawattitunnilta. Tilanne voi syntyä silloin, jos sähkön kokonaiskulutus kasvaa tukkuhinnan tasosta huolimatta ja tarjonnan kasvua enemmän. 

- Sen vuoksi on tärkeää, että sähkönkulutusta vähennetään jo nyt, eikä vasta sitten kun tukkuhinnat nousevat jälleen uusiin huimiin ennätyksiin. Baltian maiden sähkön kysyntäkäyrästä nähdään, että Baltiassa kuluttajat ja yritykset ovat reagoineet nopeasti: heidän sähkönkäyttönsä vähenee nykyään jo selvästi enemmän hinnan noustessa kuin elokuun puolivälissä. Tällä voi olla Baltiassa sähkön hintaa selvästi laskeva vaikutus, Keski-Karhu painottaa. 

Se, mitä tukkumarkkinoilla tapahtuu, näkyy joko välittömästi tai lyhyellä viiveellä vähittäismarkkinoilla.  

- Kun sähkön kuluttajat vähentävät kulutustaan, sähkönmyyjät vähentävät sen ostamista, ja tarve kalliin sähkön tuottamiselle ja tuonnille vähenee. On kaikkien suomalaisten sähkönkäyttäjien etu, että myös ne, joilla on kiinteähintainen sähkösopimus, vähentävät huipputuntien aikaista sähkönkäyttöään, Juha Keski-Karhu kehottaa.