Sähköpotkulautayhtiö Voi tuo tietokonenäön ja tekoälyn sähköpotkulautoihin

12.11.2020

Voi käynnistää pilottihankkeen, jossa se kokeilee ensimmäisenä maailmassa mikromobiiliyritys Lunan kehittämää tietokonenäköä ja Edge AI -tekniikkaa vuokrattavissa sähköpotkulaudoissa. Tekoäly tunnistaa ja reagoi jalankulkijoihin ja jalkakäytävällä ajoon, ja parantaa näin sekä kuljettajan että jalankulkijoiden turvallisuutta. Ensimmäinen kokeilu alkaa marraskuussa vuoden mittaisella pilotilla Isossa-Britanniassa.

Mikromobiiliyritys Luna ja sähköpotkulautayhtiö Voi Technology ovat käynnistäneet yhteistyön, joka tuo ensimmäisenä maailmassa tietokonenäön sähköpotkulautoihin. Skuutteihin integroitu tekoäly mahdollistaa jalankulkijoiden havaitsemisen reaaliaikaisesti. Teknologia on tuttu jo huippuluokan autoista löytyvistä ratkaisuista. Voi saa yhteistyön myötä käyttöönsä myös erittäin tarkkaa paikannustekniikkaa. Tekoälyllä pystytään hallitsemaan senttimetrin tarkkuudella, missä sähköpotkulaudalla voi turvallisesti ajaa ja pysäköidä. 

Teknologia perustuu huippuluokan kamera-antureihin ja Edge AI -algoritmeihin. Niiden ansiosta voidaan tunnistaa, ajetaanko sähköpotkulaudalla pyörätiellä, jalkakäytävällä vai maantiellä. Esimerkiksi kovaa vauhtia kävelytiellä ajavaan sähköpotkulaudan toimintaan voidaan puuttua etäohjauksen avualla Voin ja kaupungin asettamien turvallisuusbarometrien mukaisesti.

Uusi teknologia auttaakin Voita vastaamaan näkövammaisten ja kävelijöiden toiveisiin sähköpotkulautojen turvallisemmasta käytöstä.

- Lähes äänettömästi ja suurella nopeudella liikkuvat potkulaudat ovat näkövammaisille hankalia. Jos kuitenkin liikennesääntöjä noudatetaan, pysäköidään potkulaudat niin, että ne eivät ole kulkuväylillä, soitetaan kelloa ja ajetaan kohtuullisella nopeudella selvin päin, tilanne on näkövammaiselle jalankulkijalle jo parempi. Turvallisuutta edistävät uusimmat teknologiset ratkaisut, kuten tekoäly ja tietokonenäkö, ovat aina myös erittäin tervetulleita parannuksia sähköpotkulautoihin, järjestöpäällikkö Markku Möttönen Näkövammaisten liitosta kommentoi.

Kokeilu alkaa viikolla 46 Northamptonissa Isossa-Britanniassa, ja se on kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe keskittyy tietojen keräämiseen tekniikan toimivuudesta. Seuraavassa vaiheessa tekniikka integroidaan sähköpotkulautoihin. Pilotista saatavien kokemusten perusteella teknologiaa voidaan ottaa käyttöön myös muissa maissa, kuten Suomessa.

- Voin sähköpotkulaudoilla on tehty tähän mennessä jo yli 30 miljoonaa matkaa ja olemme tietoisia myös sähköpotkulaudan turvallisuuteen liittyvistä haasteista. Uskomme käyttäjän kouluttamiseen, mutta haluamme hyödyntää myös sellaista teknologia, joka tukee skuuttien vastuullista käyttöä, Voin Suomen operatiivisista toiminnoista vastaava Reetta Alastalo sanoo.

- Kun vuokrattavia sähköpotkulautoja otetaan jatkuvasti käyttöön uusissa kaupungeissa ympäri maailmaa, meidän tulee tehdä niistä älykkäämpiä ja turvallisempia niin ajajien, jalankulkijoiden kuin kaupunkien näkökulmasta. Olemme iloisia voidessamme työskennellä Voin kanssa, varsinkin kun he ovat asettaneet turvallisuuden ja innovaatiot etusijalle, Lunan perustaja ja toimitusjohtaja Andrew Fleury kertoo.