Sähkössä on tulevaisuus -palkinto Ella Peltoselle

19.8.2021

Oulun yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan tutkijatohtori ja myös tekoälytutkija Ella Peltonen palkittiin 5 000 euron suuruisella Sähkössä on tulevaisuus -palkinolla merkittävästä panoksestaan ubiikin tietotekniikan tutkijana. Palkinto luovutettiin Ella Peltoselle etänä SIL-Sähköpäivä 2021 -tilaisuudessa Helsingissä torstaina 19.8.2021.

Sähkössä on tulevaisuus -palkinto jaetaan vuosittain Ulla Tuomisen Säätiön varoista. Palkinnon saajan valitsevat Sähköinsinöörit – SILin ja Ulla Tuomisen säätiön edustajat.

Ella Peltonen on valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2013. Filosofian tohtoriksi Peltonen väitteli niin ikään Helsingin yliopistossa vuonna 2017. Nyt Peltonen työskentelee Oulun yliopistossa Suomen Akatemian rahoittamassa 6G-lippoulaivassa. Ouluun Peltosen toi halu vaikuttaa kiinnostavassa projektissa. Ennen Oulua hän toimi post doc -tutkijana Irlannissa Corkin yliopistossa. 

Tietotekniikan tutkijana Ella Peltonen haluaa nähdä pitkälle. Hänen erikoisalaansa on ubiikki tietotekniikka. Sillä tarkoitetaan kaikkialla läsnä olevaa laskentaa, ympäristöönsä sulautuvaa teknologiaa ja kaikkia muita älylaitteita paitsi perinteistä tietokonetta. Ubiikki teknologia kattaa niin älykellot ja -korut, kännykät kuin kotien televisiot ja jääkapit.

Peltosen erityisenä kiinnostusjohteena ovat sensorit. Ihminen tekee havaintoja ympäristöstään aistiensa avulla. Vastaavasti kone tekee havaintoja sensoreiden avulla. Koneellisten havaintojen perusteella voidaan kehittää tekoälyä.

Ulla Tuomisen Säätiö on DI Ulla Tuominen-Karosuon vuonna 1990 perustama yksityinen, yleishyödyllinen säätiö. Säätiö jakaa apurahoja sähkötekniikan ja sitä lähellä olevien alojen tutkimuksen, koulutuksen ja innovaatiotoiminnan edistämiseen. Ulla Tuominen oli Suomen ensimmäinen naispuolinen sähköalan diplomi-insinööri. Hän oli myös Sähköinsinöörit - SILin kunniajäsen.

Sähkössä on tulevaisuus –palkinnon ovat saaneet:

2021

Filosofian tohtori Ella Peltonen, Oulun yliopisto: Panoksestaan ubiikin tietotekniikan kehitystyössä.

2020

Sarjakeksijä ja -yrittäjä Ari Piispanen: Merkittävästä keksinnöistään ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ja ratkaisemiseksi.

2019

Apulaisprofessori Jaan Praks, Aalto-yliopisto: Merkittävästä panoksestaan nanosatelliittiteknologian kehityksessä

2018

Dosentti Pentti O. A. Haikonen: Pitkäjänteisestä tutkimustyöstä konetietoisuuden ja kognitiivisten robottien parissa.

2017

Professori Jero Ahola, LUT-yliopisto: Panoksestaan maailman sähköistäjänä – mm. Power to X tutkimushankkeessa.

2016

TkT Taneli Riikonen, Aalto-yliopisto: Oivaltavasta full-duplex-tiedonsiirron kehittämisestä.

2015

Lehtori Sami Ruotsalainen, Metropolia Ammattikorkeakoulu: Merkittävästä sähköautojen ja sähköbussin kehitystyöstä.                 

2014

Apulaisprofessori Hele Savin, Aalto-yliopisto: Uraauurtavasta työstään aurinkosähköenergian konversiohyötysuhteen parantamiseksi.

Lisätietoja:
Jouni Kekäläinen, Sähköinsinöörit - SIL ry:n hallituksen puheenjohtaja, puh. 050 010 0973
Seppo Siivola, Ulla Tuomisen säätiön hallituksen jäsen, puh. 0400 305 288