Sähkössä on tulevaisuus -palkinto Jaan Praksille

24.4.2019

Aalto-yliopiston Sähkötekniikan korkeakoulun apulaisprofessori Jaan Praks palkittiin 3 000 euron suuruisella Sähkössä on tulevaisuus -palkinnolla merkittävästä panoksestaan nanosatelliittiteknologian kehityksessä. Palkinto luovutettiin Praksille keskiviikkona Hyvinvointia sähköllä -visioseminaarin yhteydessä Vantaan Heurekassa.

Sähkössä on tulevaisuus -palkinto jaetaan vuosittain Ulla Tuomisen Säätiön varoista. Palkinnon saajan valitsevat Ulla Tuomisen säätiön ja Sähköinsinöörit - SILin edustajat.

Jaan Praks on käynnistänyt noin kymmenen vuotta sitten uuden ajan avaruustekniikan opetusohjelman, jossa opiskelijat rakentavat pienois- eli nanosatelliitteja. Samalla he opiskelevat alan teoriaa. Opetus ja uusien satellittien rakentaminen jatkuu edelleen.

Praksin ansiosta suomalaisia nanosatelliitteja on avaruudessa jo kuusi. Näistä aalto-yliopiston omia satelliitteja on kolme: Aalto-1, Aalto-2 ja ja uusimpana Suomi100. Praksin opiskelijat ovat perustaneet kaksi start up –yritystä ICEYEn ja Reaktor Space Labin. ICEYEn satelliitteja on avaruudessa kaksi ja Reaktorin satelliitteja yksi.

Praksin ansioksi voidaan laskea myös avaruutekniikan voimakas kehittyminen Suomessa jopa niin, että Euroopan avaruusjärjestö ESA on perustanut Otaniemeen yrityskiihdyttämön.

Ulla Tuomisen Säätiö on DI Ulla Tuominen-Karosuon vuonna 1990 perustama yksityinen, yleishyödyllinen säätiö. Säätiö jakaa apurahoja sähkötekniikan ja sitä lähellä olevien alojen tutkimuksen, koulutuksen ja innovaatiotoiminnan edistämiseen. Ulla Tuominen oli Suomen ensimmäinen naispuolinen sähköalan diplomi-insinööri. Hän oli myös Sähköinsinöörit - SILin kunniajäsen.

Sähkössä on tulevaisuus -palkinnon ovat aiemmin saaneet:

2014
Apulaisprofessori Hele Savin, Aalto-yliopisto
Uraauurtavasta työstään aurinkosähköenergian konversiohyötysuhteen parantamiseksi.

2015
Lehtori Sami Ruotsalainen, Metropolia Ammattikorkeakoulu
Merkittävästä sähköautojen ja sähköbussin kehitystyöstä.

2016
TkT Taneli Riikonen, Aalto-yliopisto
Oivaltavasta full-duplex-tiedonsiirron kehittämisestä.

2017
Professori Jero Ahola
Panoksestaan maailman sähköistäjänä – mm. Power to X tutkimushankkeessa.

2018
Dosentti Pentti O. A. Haikonen
Pitkäjänteisestä tutkimustyöstä konetietoisuuden ja kognitiivisten robottien parissa.

2019
Apulaisprofessori Jaan Praks
Merkittävästä panoksestaan nanosatelliittiteknologian kehityksessä

***************************************************************************’

Lisätietoja:

- Jouni Kekäläinen, Sähköinsinöörit SIL hallituksen puheenjohtaja, puh. 050 010 0973

- Seppo Siivola, Ulla Tuomisen säätiön hallituksen jäsen, puh. 0400 305 288


Aalto-yliopiston Sähkötekniikan korkeakoulun apulaisprofessori Jaan Praks.


Ulla Tuomisen säätiön hallituksen jäsen Seppo Siivola luovutti Aalto-yliopiston Sähkötekniikan korkeakoulun apulaisprofessori Jaan Praksille Sähkössä on tulevaisuus -palkinnon.