Sähköteekkarit Piilaaksossa

11.6.2019

Aalto-yliopiston Säköinsinöörikilta suuntasi perinteisen ulkoexcursionsa tänä vuonna Kaliforniaan. Matkan tarkoituksena oli lomailun lisäksi tutustua paikallisten yritysten toimintaan. Mukaan tarttui rusketusta ja paljon huomioita paikallisten yritysten toiminnasta.

Kalifornian Piilaakso on tunnettu kovana teknologiajättien keskittymänä, joten se valikoitui Aalto-yliopiston Sähköinsinöörikillan ulkoexcursion kohteeksi. Matkan aikana näimme laajan kattauksen yrityksiä, yliopiston ja virastotalon. 

Työkulttuuri erosi yllättävän paljon siitä, mihin Suomessa on totuttu. Erityisesti joka paikassa korostui se, että työtunteja kertyy paljon. Kymmenen tunnin työpäivä tuntui olevan täysi normi joka paikassa ja lomia ei juuri pidetä. Kukaan ei tosin osannut sanoa, ovatko pitkät työpäivät tehokkaampia kuin lyhyemmät.  

Ensimmäisessä vierailukohteessamme NASA Ames -tutkimuskeskuksessa pääsimme tutustumaan amerikkalaiseen virastotaloon. Turvatarkastukset olivat huippuluokkaa ja passeja kyseltiin melkein joka välissä. Valokuvia ei saanut ottaa ilman lupaa ja jokaiselle meistä tehtiin turvallisuusselvitys ennen vierailua. Tutkimuskeskuksella pääsimme tutustumaan super- ja kvanttitietokoneisiin sekä simulaattoriin, jolla lentäjät treenaavat.

Samaan aikaan puolet porukastamme oli Googlella tutustumassa ohjelmistojätin yrityskulttuuriin ja kotiautomaatiotuotteisiin. Googlella opimme, että iso ero suomalaiseen yrityskulttuuriin on “puhu mitä ajattelet” -kulttuuri. Amerikkalaiset olivat myös, kuten jokaisessa vierailemassamme kohteessa, uskomattoman hyviä small talkissa.

Samana päivänä ehdimme vielä Applelle tapaamaan suomalaista akustiikan tohtoria. Apple on hieman sulkeutuneempi yritys kuin Google, jossa kaikki työntekijät ovat melko perillä meneillään olevista projekteista. Kun Appllella oma projekti loppuu, työntekijä ei ole enää tietoinen siitä, mitä firmassa tapahtuu. Sulkeutuneisuuden tarkoituksena on pitää tuotteet salassa julkaisupäivään asti, sillä spektaakkelimaiset julkistukset ovat iso osa Applen brändiä.

Berkeleyn yliopistolla tutustuimme paikallisiin opiskelijoihin ja kävimme tapaamassa entistä elektroniikan luennoitsijaamme. Yhdysvalloissa yliopistossa opiskelu on poikkeuksetta kallista, joten työskentely opintojen ohella ja järjestötoiminta jäävät vähemmälle. Jokainen reputettu kurssi nimittäin tarkoittaa sitä, että opintojen viivästyminen maksetaan omasta pussista.

Smartly.io:lla pääsimme näkemään suomalaisen yrityksen toimintaan Piilaaksossa. Yhdysvaltalainen yrityskulttuuri on huomattavasti suomalaista hierarkkisempi, joten Smartly on joutunut keksimään jonkin verran uusia positioita, jotta paikalliset kiinnostuisivat työpaikoista. Monille paikallisille työntekijöille onkin ollut shokki, että työpaikalla kaikki ovat aidosti tasavertaisia ja kukaan ei jatkuvasti tarkastele työn tulosta, vaan jokainen on vastuussa omasta tontistaan. Paikallisesta tavasta eroten Smartly tarjoaa työntekijöilleen jopa suomalaiset kesälomat. 

Yritysvierailuiden myötä opimme, että erot suomalaisen ja yhdysvaltalaisen yritys- ja työkulttuurin välillä ovat kohtalaisen suuria ja niiden tunteminen auttaa meitä varmasti jatkossa. On virhe olettaa, että vaikka omaammekin saman arvopohjan, toimisimme esimerkiksi kaupankäynnissä samoilla tavoilla. Matka oli meille kaikille todella opettavainen ja Aalto-yliopiston Sähköinsinöörikilta kiittää SIL:iä matkan tukemisesta.

Aalto-yliopiston Sähköinsinöörikilta on Aalto-yliopiston sähkötekniikan ja elektroniikan opiskelijoiden ainejärjestö. 

Teksti ja kuvat, Kiia Einola


Ryhmäkuva Golden Gatelta.