Sähköteknisten tuotteiden tukkumyynti kasvoi 10,6 prosenttia

26.10.2021

Sähköteknisten tuotteiden tukkumyynnin arvo kasvoi heinä-syyskuussa 10,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Vuoden alusta tilastoituna myynnin arvo oli syyskuun loppuun mennessä yhteensä 835 miljoonaa euroa, mikä on 5,8 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Kun tarkastellaan takautuvasti edellisen 12 kuukauden myyntiä, sen kumulatiivinen arvo osoitti 5,3 prosentin kasvua.

Alan myyntiä tilastoivan Sähköteknisen Kaupan Liiton (STK ry) toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen näkee rakentamisen kasvun jatkuneen odotettua paremmin. Tilastokeskus kertoo rakennuslupia kuutiometreinä myönnetyn touko-heinäkuussa 6,8 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakennushankkeiden osalta kasvu oli jopa 26,0 prosenttia. Nämä luvut ennakoivat hänen mukaansa hyviä näkymiä sähkötekniselle kaupalle vielä lähitulevaisuudessa.

- Kasvun taustalta on myös pitkäaikaisempia kehitystrendejä. Sähköteknisen ratkaisujen merkitys yhteiskunnassa kasvaa ja niiden laajempi käyttö on oleellinen keino ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Sähköteknisen kaupan tilastoissa ylivoimaisesti suurin tuoteryhmä ovat kaapelit, joita energia- ja liikenneinframme uudistuminen tarvitsee. Arjessamme näkyvä esimerkki tilastoimastamme kasvusta on sähköautojen latausverkoston nopea laajentaminen sinne, missä autot ovat pysäköityinä.

STK julkaisi hiljattain ensimmäisen tilaston kiinteistöihin asennettavien latauslaitteiden myyntimääristä. Se seuraa ei-julkisten eli yksityistalouksiin, taloyhtiöihin sekä työpaikoille asennettavien latauspisteiden määrän kehitystä. Tilastotietoja antaa 15 suurta sähköteknisen alan tukku-, valmistaja- tai maahantuojayritystä, jotka edustavat kattavasti markkinaa.