Sähkövalinnoissa ei ymmärrystä ilmastonmuutokseen

18.2.2022

Kuusi prosenttia suomalaisista raportoi, että omilla sähkövalinnoilla on merkittävä vaikutus ilmastonmuutoksen. Suomalaisista 34 % kokee kuitenkin, että sähkövalinnoilla on edes jonkin verran vaikutusta ilmastonmuutokseen. Tulokset käyvät ilmi Vattenfallin tekemästä Vastuullisuusteoilla fossiilivapauteen -kyselytutkimuksesta

Vattenfallin tekemän Vastuullisuusteoilla fossiilivapauteen –kyselytutkimus selvitti suomalaisten suhtautumista ja tietämystä sähkövalintoihin liittyen. Tutkimuksessa kävi ilmi, että ymmärrys sähkövalintojen vaikutuksesta ilmastomuutokseen ei ole vielä tarvittavalla tasolla. 

Kaksi viidestä suomalaisesta kokee sähkövalinnoilla olevan edes jonkin verran vaikutusta ilmastonmuutokseen. Vain kuusi prosenttia suomalaisista arvioisi vaikutuksen olevan merkittävä. Pohjois-Suomessa uskoa on vieläkin vähemmän, sillä kyseisellä alueella samainen luku oli vain kaksi prosenttia. Miesten ja naisten välillä oli myös pieniä eroja – naisista 8 prosenttia uskoi ilmastovaikutuksiin, ja miehistä vain 5 prosenttia.

Suomalaisista 38 prosenttia arvioi, että sähkön ilmastovaikutuksilla on melko tai erittäin suuri vaikutus oman sähkösopimuksen ostopäätökseen. Samalla kuitenkin melkein puolet (49 %) suomalaisista kertoo, että ei osaa sanoa käyttävätkö tällä hetkellä fossiilivapaata sähköä.

Fossiilivapaa sähkö tarkoittaa sitä, että sen tuottamiseen ei ole käytetty fossiilisia polttoaineita. Fossiilivapaat energianlähteet ovat esimerkiksi tuulivoima, aurinkovoima ja vesivoima. Nämä ovat luonnollisia energianlähteitä, joiden hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin fossiilisten. Tämä johtuu siitä, että fossiilivapaa sähköntuotanto ei lisää hiilidioksidin määrää ilmakehässä, eikä siten lämmitä ilmastoa. Kuluttajalle helpointa olisi valita sähkösopimus yritykseltä, joka tarjoaa lähtökohtaisesti vain fossiilivapaita energianlähteitä.