Saloon uraauurtava 10 miljoonan euron kemiallinen muovinkierrätyslaitos

28.4.2022

Kiertotalouteen panostava eristevalmistaja Finnfoam on rakentamassa Saloon polystyreenin eli XPS- ja EPS-eristeiden kemialliseen kierrätykseen tarkoitettua pilottilaitosta. Investoinnin kokonaisarvo kohoaa yli 10 miljoonaan euroon.

Kierrätyksessä vakiohaasteena on jakeiden puhtaus, niin myös kierrätettävien muovieristeiden kohdalla. Erityisesti työmailta kerätyt lämmöneristeiden hukkapalat ovat usein likaisia: Niissä voi olla esimerkiksi hiekkaa, betonia tai uretaaniliimojen jäämiä. 

Puhdistusjärjestelmän laitteistokokonaisuuden kehitys on ollut oleellinen osa koko kierrätysprosessin kehitystyötä. Autotallivaiheen miniatyyriversioista on kehitetty teollisen mittakaavan laitteisto. 

Itse kierrätysprosessissa polystyreeni saatetaan uuden innovatiivisen liuottimen avulla täysin nestemäiseen muotoon, jolloin siitä on helppo erottaa siivilöimällä epäpuhtaudet.

Puhdistuksen jälkeen liuotin haihdutetaan uudelleen kiertoon ja takaisin kiinteään muotoon palannut polystyreeni muutetaan granulaateiksi, joita voidaan hyödyntää eristetuotannon raaka-aineena. 

Finnfoamin tehdasalueelle nouseva laitos on nyt paalutusvaiheessa ja siihen kuuluu muun muassa 12-metrinen haihdutustorni. Laitoksen arvioitu valmistumisaika on syyskuussa 2022.

Muovi on edullinen, kestävä ja resurssitehokas materiaali, jonka kierrättäminen ratkaisee monet siihen liitetyt ongelmat. Finnfoam investoi 10 miljoonaa euroa muovin kemiallisen kierrätyksen pilottilaitokseen, jossa käytettyyn liuottimeen ja puhdistuslaitteistoon on haettu patentti.