SLM – 100 toiminnan vuotta

SLM – 100 toiminnan vuotta

3.5.2023

Yhden miehen yrityksestä osaksi maailman suurinta sähkötekniikkakonsernia.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun paimiolainen Iivari Lähteenmäki aloitti sähköasennustoimintansa yrittäjänä. Satavuotista historiaa tuodaan monella tavalla esille Paimiossa tämän vuoden aikana.

Ensimmäinen iso työmaa oli Paimion Jokelan koulun sähköistys. 30-luvulla Iivari Lähteenmäen yritys sai toteutettavakseen jättiurakan, Kemiön saaren sähköistyksen. Elettiin aikaa, jolloin sähkövalo vasta oli tulossa maaseudulle. Useita vuosia kestäneeseen urakkaan sisältyi 70 km keskijännitelinjaa, 100 km pienjännitelinjaa ja 13 muuntopiiriä. Iivari Lähteenmäen monttöörit vetivät päivisin linjaa ja iltaisin tekivät talojen sisäasennuksia.

1950-luvulla Sähkölähteenmäen toiminta laajeni yritysostojen kautta valtakunnalliseksi. Suuria asennusprojekteja ovat olleet Olkiluoto 1 ja 2 ydinvoimalaitokset, metsä- ja terästeollisuuden lukuisat suuret investoinnit Suomessa ja Pohjois-Euroopassa sekä oopperatalo.  Myöhemmin ylittyivät valtion rajatkin, kun asennusprojekteja toteutettiin Neuvostoliitossa ja 13 muussa maassa.  Viennin osuus oli enimmillään 30 % liikevaihdosta. 

Yritys kasvoi myöhemmin 1990-luvulla yritysostojen kautta talotekniikkayritykseksi kattaen lähes kaikki talotekniikka-alan toiminnot.

Vuosikymmenten kuluessa yhden miehen yrityksestä kasvoi yli 2000 henkilöä työllistänyt ABB:n osa ja sittemmin Caverionin osa.

Sähkölähteenmäen kasvun ja menestyksen takeena on ollut omintakeinen yrityskulttuuri. Alussa sitä kutsuttiin Iivarin hengeksi ja myöhemmin se näkyi vastuullisena töistä huolehtimisena ja henkilöstöryhmien yhteistyönä.

Tätä huikeaa kasvutarinaa esitellään 1.6. alkaen Paimion Sähkömuseon näyttelytilassa. Lisäksi syksyllä järjestetään kolme seminaaria, joiden aiheina ovat Työelämä, Talotekniikka ja Energiamurros. 

Sähkölähteenmäen satavuotisjuhlavuoden tapahtumia ja ohjelmaa voi seurata museon nettisivuilta https://paimionsahkomuseo.wordpress.com

Kuva: Sähkömuseo