Snowek Oy julkisti maailman ensimmäisen täysitehoisen autonomisen ja hiilineutraalin lakaisukoneen

29.9.2020

Suomalainen katujen puhdistuksen kehitysyhtiö Trombia Technologies, aiemmalta nimeltään Snowek Oy, julkisti tiistaina maailmanlanseerauksessa Helsingissä maailman ensimmäisen täysitehoisen ja robotisoidun lakaisukoneen. Yhtiön Trombia Free -puhdistuskoneet kuluttavat vain 15% energiaa nykyisiin imulakaisuautoihin verrattuna. Imulakaisukoneet ovat perinteisesti yksi raskaimpia dieselkäyttöisiä huoltokoneita kaupunkiympäristöissä maailmalla. Nyt julkistettu täysin päästövapaa sähköinen lakaisukonerobotti mahdollistaa kokonaisen toimialan sähköistämisen kertarysäyksellä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta maailmalla, kun raskaskoneteollisuudessa korvataan dieselkäyttöinen tehokas työkone täysin hiilineutraalilla ratkaisulla ilman suorituskyvyssä tehtäviä kompromisseja. Kyseessä on myös maailman ensimmäinen autonominen lakaisuajoneuvo, joka on kehitetty toimimaan kaikissa sääolosuhteissa. 

“Me mietimme niitä yli 3 miljoona tonnia hiiidioksidipäästöjä, joita imulakaisukoneet ympäri maailmaa puksuttavat taivaalle. Tuo teknologia kehitettiin 1950-luvulla ja nyt maailma yrittää 2020-luvulla yhä samalle menetelmällä. Kehittämällämme, ja patentoidulla, Trombia-puhdistusteknologialla romahdutamme kyseisen puhdistustyön energiatarpeen ja otamme haastavankin katupölyn kyytiin tehokkaasti.” Antti Nikkanen, toimitusjohtaja, Snowek Oy Trombia Technologies

Lumiaurojen ja harjakoneiden konepajatoiminnasta tunnettu Snowek OY, kehitti Trombia-puhdistusmenetelmää vuodesta 2013 ja lanseerasi menetelmään perustuen ensimmäiset tuotteet, hydrauliset työlaitteet vuonna 2017. Trombia-työlaitteita myydään jo aktiivisesti seitsemään maahan Pohjois-Amerikkaan, Keski-Eurooppaan sekä Pohjoismaihin. Nyt julkaistu hiilineutraali ja autonominen lakaisukone tuodaan markkinoille kansainvälisen pilottiohjelman kautta vuonna 2021 ja sarjavalmistukseen tuotteet tähtäävät alkuvuoteen 2022.

Trombia Free lakaisukoneet on kehitetty kotimaisen kotinäköosaamisen voimin toimimaan kaikissa keliolosuhteissa. Konenäkö perustuu lidar-teknologiaan, joka mahdollistaa tehokkaan toimimisen ulko- ja sisätiloissa. Teknologiaa voidaan tukea ulkotiloissa myös satelliittitoiminnoilla. Kehitystyö autonomisen toiminnan osalta on tehty yhdessä espoolaisen GIM Robotics Oy:n kanssa.

Moderni liiketoimintamalli 

Trombia Free myös painottaa dieselkäyttöisten lakaisuautojen nopeaa korvaamista taistelussa ilmastokriisiä vastaan. Tästä johtuen, yhtiö tarjoaa markkinoille myös liiketoimintamallin, jossa kaupunkioperaattorit voivat raskaiden alkuinvestointien sijaan hankkia puhtaampaa ilmaa ja katuympäristöä neliömetrihinnoittelulla. Tuotteen hinnoittelu tuodaan julki kesällä 2021 Saksan ja Norjan markkinoiden ennakkomyynnin alkaessa.

“Olemme kartoittaneet paljon todellisia neliömetrin puhdistuskustannuksia eri käyttökohteissa, ja voimme sen verran jo todeta, että Trombia Free tulee myös olemaan merkittävästi kustannustehokkaampi ratkaisu operaattoreille, jotka puhdistavat kaupunki- ja teollisuusympäristöä.” Antti Nikkanen, toimitusjohtaja, Snowek Oy Trombia Technologies.