Stena Recyclingin akkukierrätyslaitos aloitti

5.5.2023

Stena Recycling avasi toukokuun alussa koko Eurooppaa palvelevan teollisen mittakaavan akkujen kierrätyslaitoksensa. Kyseessä on noin 23 miljoonan euron (250 miljoonan kruunun) investointi, ja Etelä-Ruotsissa sijaitseva laitos on yksi Euroopan ensimmäisistä litiumioniakkujen kierrätyslaitoksista. Kehittyneiden kierrätysprosessien ansiosta sähköauton akusta voidaan nyt kierrättää 95 prosenttia. Laitoksella päästään kierrättämään mittavia määriä akkuja heti alkuun, sillä sekä akku- että ajoneuvoteollisuuden kanssa on tehty sopimuksia jo ennakkoon.

Uuden kierrätyslaitoksen vuosittainen kierrätyskapasiteetti on 10 000 tonnia ja siellä käsitellään kaikista Stena Recycling-maista, Ruotsista, Tanskasta, Puolasta, Suomesta, Norjasta, Saksasta ja Italiasta, kerättyjä ja esikäsiteltyjä akkumateriaaleja.

Avajaisten yhteydessä alan asiantuntijat kokoontuivat keskustelemaan akkujen kierrätyksen tulevaisuudesta ja siitä, mitä tarvitaan kiertotalouteen siirtymisen nopeuttamiseksi.

Stena Recycling sai Ruotsin energiavirastolta 70,7 miljoonan kruunun rahoituksen uuden laitoksen rakentamiseen vuonna 2021.

Vasemmalta Stefan Pålsson, Halmstadin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, Daniel Westlén, Ilmasto- ja ympäristöministerin valtiosihteeri ja Dan Sten Olsson, Stena Metall Groupin kunniapuheenjohtaja.