STK ry:n jäsenkysely: Sähkötekniselle alalle tarvitaan lisää osaajia

11.5.2021

Sähköistysala näkee työvoiman saannin yhdeksi keskeisistä haasteista tulevaisuudessa. Kolmannes STK:n jäsenkyselyyn vastanneista yrityksistä arvioi tarvitsevansa lisää työvoimaa jo lähitulevaisuudessa. Alalle toivotaan erityisesti ammattilaisia, joilla on myös kaupallista osaamista ja kielitaitoa.

Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK) teki huhtikuussa työvoimakyselyn jäsenyrityksilleen, joihin kuuluvat käytännössä kaikki merkittävät alan valmistajat, maahantuojat ja tukkuliikkeet Suomessa. Ne työllistävät yli 7000 sähköistysalan ammattilaista. 

Kyselyhetkellä STK:n jäsenyrityksillä oli tarjolla 143 avointa työpaikkaa ja kesätyöpaikkoja noin 300. Kyselyyn vastanneet 61 yritystä kertoivat tarjoavansa vuosittain opiskelijoille yli 100 harjoittelupaikkaa. Yritykset arvioivat, että heidän henkilöstöstään on tänä vuonna jäämässä eläkkeelle ainakin toistasataa kokenutta ammattilaista.

- Kolmannes kyselyyn vastanneista yrityksistä arvioi tarvitsevansa lisää työvoimaa jo lähitulevaisuudessa. Ratkaisujen ja palvelujen kysyntä on kiihtynyt talouden elpyessä, eikä kukaan varmasti halua osaajapulan muodostuvan pullonkaulaksi alan kehitykselle, kertoo STK:n toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen.

Hän ennakoi alan työvoiman tarpeen nousevan pysyvästi, sillä sähköistymisen yhteiskunnallinen merkitys kasvaa. Ilmastonmuutoksen torjunnassa on oleellinen merkitys uusiutuvilla tuotetulla sähköllä ja sen energiatehokkaalla käytöllä niin rakennetussa ympäristössä kuin liikenteessäkin.

- Uskon, että merkityksellinen työ paremman tulevaisuuden ja yhteisen hyvinvoinnin rakentajana voisi motivoida nuoria valitsemaan sähköistysalan. Kyselytutkimuksessa yrityksiltä saamiemme vastausten mukaan tarvetta alan yrityksissä on monenlaiselle osaamiselle, kuten teknisen ja kaupallisen ammattitaidon yhdistelmälle. Alalle tulijoille meillä on tarjota motivoivaa tekemistä, usein kansainvälisissä yrityksissä, ja mahdollisuudet kehittää osaamista ja edetä työuralla oman mielenkiinnon suuntaamana, Muhonen sanoo.