Suomalainen MarshallAl voitokas Yhdysvalloissa

13.9.2021

Konenäön maailmanlaajuinen edelläkävijä MarshallAI on voittanut Yhdysvaltain puolustusministeriön (Department of Defence) järjestämän kansainvälisen tekoälykilpailun. xTech Global AI Challenge on ensimmäinen koskaan järjestetty Yhdysvaltain puolustusministeriön sponsoroima kansainvälinen kilpailu rahapalkinnolla. Kilpailussa Yhdysvaltain armeija etsi yhteistyössä Yhdysvaltain ilmavoimien ja laivaston kanssa vahvoja, tekoälyä tukevia valmiuksia hallita, integroida ja prosessoida data- ja tietolähteitä nopeaa päätöksentekoa varten.

Yhdysvaltain puolustusministeriö on järjestänyt yhteistyökumppaninsa Fedtechin avulla xTech-ohjelman alaisuudessa useita kilpailuja vuodesta 2018. Ohjelman tavoitteena on tiivistää yhteistyötä Yhdysvaltain puolustusministeriön ja pienten ja keskisuurten teknologiayritysten välillä.

Tämän vuoden maaliskuussa julkaistu kilpailu oli ensimmäinen, johon kansainväliset, Yhdysvaltojen ulkopuoliset yritykset voivat ottaa osaa. Suomalainen MarshallAl valittiin kesäkuussa kymmenen finalistin joukkoon hakemuksella, jonka otsikko oli ”Konenäköä Yhdysvaltain puolustusministeriön tarpeisiin”.

Jatkoon pääsi suomalaisyritysen lisäksi kuusi yritystä Britanniasta, yksi Israelista, Sveitsistä ja Ranskasta. Syyskuun 10. päivänä voittajaksi julistettiin suomalasiyritys.

MarshallAI osallistui kilpailuun samalla tekoälyalustalla, jolla toteutetaan mm. automaattisen ammattiliikenteen rajanylityksen pilotti Suomeen Tullin kanssa. Alusta mahdollistaa ihmisen näköaistin kahdentamisen tietokoneelle tavallisen käyttäjän toimesta, ilman minkäänlaista tekoäly- tai ohjelmointiosaamista. Syväoppimiseen perustuva konenäkö vapauttaa resursseja ja mahdollistaa tietoisemmat reaaliaikaiset päätökset kentällä. Konenäön tarve on maailmanlaajuinen ja syntyy yleensä odottamattomasti ja kiireellisesti.

Vasemmalta oikealle Nathan Anderson, U.S. DEVCOM Army Research Laboratory, Ian Strachan ja Peter Davies (Cyber Defence Service, 3. sija), Marcus Nordström (MarshallAI, 1. sija), Petar Tsankov (Latticeflow, 2. sija) sekä eversti Jenny Stacy.