Suomalaisen koodin edistäjä -palkinto Riku Rouvilalle ja Koodiklinikalle

13.10.2022

Koodia Suomesta ry on myöntänyt vuoden 2022 Suomalaisen koodin edistäjä -palkinnon Riku Rouvilalle ja Koodiklinikalle. Koodiklinikka on yli 4 500 ohjelmistokehittäjän verkkoyhteisö, johon ovat tervetulleita niin ammattilaiset, harrastajat kuin vasta-alkajatkin.

Koodia Suomesta ry jakaa vuosittain Suomalaisen koodin edistäjä -palkinnon suomalaisen ohjelmistoalan ansiokkaasta edistämisestä. Tuorein palkinnonsaaja on Riku Rouvila ja hänen perustamansa Koodiklinikka-yhteisö. Koodiklinikan perustamisen lisäksi Rouvila on tehnyt työtä suomalaisen koodin parissa toimimalla Webbidevaus.fi-podcastissa sekä perustamalla Rare-ohjelmistoyrityksen.

Vuodesta 2014 Slack-alustalla toiminut Koodiklinikka on monelle ohjelmistokehittäjälle tärkeä paikka, jossa voi keskustella, kysyä apua tai etsiä töitä. Verkkoyhteisön lisäksi Koodiklinikalla on fyysisiä tapaamisia ympäri Suomen. 

Koodiklinikan eettisen ohjeiston mukaan yhteisön tavoitteena on "tarjota häirinnästä sekä ahdistelusta vapaa, ystävällinen ja avulias yhteisö jokaiselle sukupuolesta, iästä, alan kokemuksesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, fyysisen tai psyykkisen terveyden rajoitteista, ulkonäöstä, etnisestä taustasta tai uskonnosta riippumatta”. Palkintotuomariston mukaan tavoite vie ohjelmistoalaa lähemmäs monimuotoisuutta ja mukaan ottamista.

Vuoden 2022 Suomalaisen koodin edistäjä -tuomaristoon kuuluivat edellisvuoden palkinnonsaaja Elisa Heikura, saavutettavuusasiantuntija ja datatieteen opiskelija Ronja Pahaoja, digijohtaja Anni Ronkainensekä yhdistyksen hallitusta edustanut ohjelmistoyrittäjä Jesse Peurala.

Suomalaisen koodin edistäjä -palkinto on myönnetty Linda LiukkaalleInstagram-JanilleJuho VepsäläiselleTeemu RoosilleIlkka PaanaselleAleksi Yrttiaholle ja koronavilkkutiimille sekä Elisa Heikuralle. 

Suomalaisen koodin edistäjä 2022 Riku Rouvila. (Kuva: Anastasiia Kozina)