Suomalaiset hullaantuivat ilmalämpöpumpuista

28.4.2022

Energiahintojen yleinen nousu, valtion tukipolitiikka, kerrostalomarkkinasegmentin aktivoituminen sekä laitteiden saatavuuteen liittyvät pelot siivittivät ilmalämpöpumppujen myynnin ennennäkemättömään kasvuun.

Suomalaiset ostivat tammi-maaliskuun aikana 21 540 ilmalämpöpumppua, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli 9 761. Myynnin kasvu oli peräti 120 prosenttia. Myös ilmavesilämpöpumppujen myynti kasvoi yli 40 prosenttia ja maalämpöpumppujen myynti 35 prosenttia. Tiedot perustuvat Suomen ilmalämpöpumppuyhdistyksen SULPU ry:n tekemään kyselyyn, johon vastasi Suomen 18 suurinta lämpöpumppujen maahantuojaa.

Kasvupiikissä näkyy selkeästi kuluttajien pelko ilmalämpöpumppujen loppumisesta. Viime kesät ovat olleet hyvin kuumia, jonka seurauksena ilmalämpöpumput loppuivat monelta alan toimijalta. Kuluttajat muistavat tämän ja ennakoivat ostamalla ilmalämpöpumppunsa ennen helteiden alkua. Valveutuneet kuluttajat ovat myös tietoisia jo yli kaksi vuotta kestäneestä globaalista komponentti- ja saatavuuspulasta, joka on viime aikoina kulminoitunut Shanghain sataman rahtiongelmiin.