Suomalaisten ihannekoti energiaomavarainen

2.8.2022

Asumisen ihanteet -tutkimuksen uusimmat tulokset kertovat energiaomavaraisuuden tärkeyden merkittävästä kasvusta. Epävarmat ajat myös vähentävät suomalaisten muuttohaluja ja lisäävät tyytyväisyyttä erityisesti nykyisen kodin sijaintiin.

Suomen Asuntomessut toteuttaa vuosittain Asumisen ihanteet -tutkimuksen, jossa selvitetään suomalaisten asumiseen liittyviä odotuksia ja haaveita. Vaikka asumisen ihanteet ovat suuressa mittakaavassa varsin hitaasti muuttuvia, näkyvät kahden pandemiavuoden vaikutukset lisääntyneinä tilatoiveina sekä lähiluonnon merkityksen kasvuna.

Omakotitalon suosio säilyy vankkana, sillä yli puolet suomalaisista haluaisi mieluiten asua omakotitalossa. Toive omasta tilasta jokaiselle perheenjäsenelle elää vahvana, mutta etätyön määrä on selvästi vähentynyt ja ihmiset ovat palanneet hybridityöskentelyyn. Toiveet erillisestä työhuoneesta ovat hieman laskeneet ja yli 90 % haluaa, että työmatkaan menee korkeitaan puoli tuntia.

Yli viidennes kyselyyn vastannaista on pohtinut oman kodin energiaomavaraisuutta. Lähes 70 % toivoo kodiltaan energiaomavaraisuutta (vuonna 2021 luku oli 58 %) ja yhä useampi toivoo kotinsa myös mahdollistavan sähköautoilun.

Messukodeissa valmistaudutaan sähköiseen liikenteeseen.