Suomalaistutkijalle alansa parhaille tarkoitetun tekoälyrahoituksen

5.8.2021

Aalto-yliopiston professorille, Suomen tekoälykeskuksen johtajalle Samuel Kaskelle on myönnetty äärimmäisen kilpailtu Turing-rahoitus. Tunnustus liittyy Kasken työhön Manchesterin yliopistossa, mutta se puhaltaa tuulta myös kotimaisen huippututkimuksen purjeisiin.

Suomen tekoälykeskus FCAI:n johtaja Samuel Kaski on saanut harvinaislaatuisen Turing AI World-Leading Researcher Fellowship -rahoituksen tekoälymenetelmätutkimukseen. Rahoitus on tarkoitettu alan maailmanluokan kärkitutkijoille, ja sen perustalta on tarkoitus polkaista käyntiin uusi huippututkimuskeskus Manchesterissa. Rahoituksen myöntää brittiläinen UKRI (UK Research and Innovation).

Kaski jakaa työaikansa Aalto-yliopiston ja Manchesterin yliopiston välillä. Nyt myönnetyn rahoituksen hän vastaanottaa jälkimmäisen edustajana. Rahoitus kattaa tutkimusryhmän perustamisen viideksi vuodeksi. Partnereina on lukuisia yrityksiä ja yliopistoja, mukaan lukien Aalto, joka koordinoi FCAI:n toimintaa.

- Britannia on tekoälyalalla erittäin vahva, ja keskeinen yhteistyökumppani minulle, FCAI:lle ja siten myös Aallolle jo ennestään. Tämä mahdollistaa vielä tiiviimmän yhteistyön, mikä suoraan edistää myös suomalaista tekoälytutkimusta, Kaski sanoo.

Käytännössä uusi rahoitus tuo mahdollisuuden vahvistaa kansainvälisesti sen alan tutkimusta, joka jo nyt on FCAI:n keskiössä. Uuden tutkimusyksikön tavoitteena on kehittää tekoälyä, joka osaa auttaa ihmisiä määrittämään ja täsmentämään niitä tavoitteita, joita kohti tekoälyn toivotaan pyrkivän. Erityisesti uudenlaisen tekoälyn toivotaan mahdollistavan läpimurtoja lääketieteen piirissä.

Samuel Kaski toimii jatkossakin osa-aikaisesti Aallossa ja FCAI:n johtajana. (Kuva: Kalle Kaitala/Aalto-yliopisto)